Rusko zahájilo návrat na Měsíc. Bude tam hledat led i sebevědomí

11. 8. 2023 – 1:32 | Vesmír | Nedd | Diskuze:

Rusko zahájilo návrat na Měsíc. Bude tam hledat led i sebevědomí
Start rakety Sojuz 2.1b s přistávacím modulem Luna-25. | zdroj: Profimedia

Po desítkách let ožil zájem lidstva o Měsíc. A Rusové nechtějí stát stranou. Vyslali na souputníka Země vlastní modul.

AKTUALIZOVÁNO

Rusko se vrací na Měsíc. V pátek 03:10 moskevského času (01:10 SELČ) z kosmodromu Vostočnyj, 5 500 kilometrů východně od Moskvy, vyletěla raketa Sojuz 2.1b s přistávacím modulem Luna-25, jehož cílem je přirozená družice Země.

Start přenášela živě ruská kosmická agentura Roskosmos.

Je to první lunární projekt v moderní ruské historii. Rusové se na Měsíc se svou technikou vrací po 47 letech. 

Cílem modulu je oblast jižního pólu Měsíce severně od kráteru Boguslawsky.

„Měsíc je sedmým kontinentem Země. Proto jsme povoláni k tomu, abychom ho zkrotili.“                                                                                 Lev Zeljonyj, Ruská akademie věd

Projekt, ze kterého se Evropa stáhla

Luna-25 váží na Zemi 1,8 tuny a veze 31 kilogramů vědeckého vybavení. Na Měsíci bude jeden rok pomocí lopatky odebírat vzorky hornin z hloubky až 15 centimetrů a studovat je. Kromě toho má hledat led, který by se dal využít jako pitná voda i palivo, píše magazín Spaceref.

Najít by u jižního pólu Měsíce Rusko mohlo i ztracené sebevědomí. V posledních letech Rusové ve výzkumu vesmíru výrazně zaostávají. Nejen za Američany, ale také za Číňany.

Projekt Luna-25 navazuje na zatím poslední lunární misi Sovětského svazu Luna-24, která přistála na Měsíci v roce 1976. Získala 170 gramů materiálu a vrátila se s ním na Zemi.

Původně se na Luně-25 měla podílet také Evropská kosmická agentura ESA. Po ruské invazi na Ukrajinu se však z projektu stáhla. Rusové proto museli shánět náhradní vybavení i technologie.

Kvůli startu rakety budou evakuovány tři desítky obyvatel osady Šachtinskij. Osada se nachází 340 kilometrů východně od kosmodromu Vostočnyj, v místě, kam mohl dopadnout první stupeň nosné rakety.

Evakuace i snídaně zdarma

Agentura Reuters zmiňuje místního představitele Alexeje Maslova, který řekl, že obyvatelé budou odvezeni na místo, kde budou moci bezpečně sledovat start a kde dostanou zdarma snídani.

profimedia-0598303759 Montáž přistávacího modulu Luna-25. | zdroj: Profimedia

Start Luny-25 se uskuteční čtyři týdny poté, co Indie vyslala k Měsíci svůj lunární modul Čandraján-3. Také tento modul má přistát v oblasti jižního pólu. Tento manévr Indové naplánovali na 23. srpna.

Luna-25 poletí k Měsíci pět dní a poté stráví pět až sedm dní na oběžné dráze Měsíce, než sestoupí na povrch Měsíce. Z tohoto časového plánu vyplývá, že by se mohla vyrovnat indické sondě, nebo ji na povrchu Měsíce těsně předstihnout.

„Měsíc je sedmým kontinentem Země, proto jsme povoláni k tomu, abychom ho zkrotili,“ řekl Reuters Lev Zeljonyj, expert na výzkum vesmíru z Ruské akademie věd.

Rusko v druhé lize

Američané a Číňané chystají k Měsíci pilotované mise. Dosud na přirozené družici Země stanuli pouze američtí astronauti v programu Apollo.

Karty jsou teď rozdány tam, že Rusové s Indy budou hrát druhou ligu. V první svedou „souboj“ Američané s Číňany.  

Zdroje:

Nejnovější články