Ruský Sputnik V má účinnost 92 procent. Přiletí také do Česka?

2. 2. 2021 – 17:16 | Technologie | Nedd.cz | Diskuze:

Ruský Sputnik V má účinnost 92 procent. Přiletí také do Česka?
zdroj: Profimedia

Ruská vakcína Sputnik V poskytuje 92procentní ochranu před nemocí covid-19. Vyplývá to z předběžných výsledků klinické studie. 

Očkovací látka se vedle Ruska už vyrábí v Jižní Koreji a v Indii, během února bude zahájena výroba v Číně. Sputnik V, pojmenovaný po sovětské družici, se řadí po bok vakcín společností Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Moderna.

Prymula radí neváhat, nakoupit!

Klinické studie ruské vakcíny  se účastnilo na 20 tisíc dobrovolníků. Tři čtvrtiny z nich dostaly vakcínu, zbytek placebo – neúčinnou látku, která je upravena do stejné formy jako lék. Při tom se 16 očkovaných lidí nakazilo koronavirem. V kontrolní skupině, která dostala jen placebo, to bylo 62 lidí. Při podání dvou dávek látky dosáhla účinnost 91,6 procenta.

Ve zprávě o klinických testech, kterou zveřejnil odborný časopis Lancet, se píše, že látka účinně zabránila propuknutí těžkých projevů covidu.

Testy očkovací látky, kterou poradce českého premiéra Roman Prymula doporučuje nakoupit ještě před tím, než bude schválena v Evropské unii, také ukázaly, že s očkováním nejsou spojeny závažné nežádoucí účinky. Jen někteří z očkovaných lidí pocítili bolesti v místě vpichu a slabosti nebo únava. Vakcína navíc prokázala účinnost u starších lidí.

Vakcína je aplikována ve dvou dávkách. Využívá lidského viru, který je upraven tak, aby se z pohledu lidského imunitního systému podobal SARS-CoV-2. Jako základ má neškodný adenovirus způsobující lehké nebo žádné rýmové onemocnění. Do něj jsou vloženy geny z koronaviru, které vytvářejí bílkoviny hrotu, pomocí které virus proniká do lidské buňky.

Jedeme v evropském vláčku 

Odborníci v minulosti kritizovali nízkou transparentnost testování vakcíny. V úterý vydaná studie by ji měla napravit.

„Výsledky testů jsou přesvědčivé, prokázaly vědecký základ bezpečného očkování,“ napsali v komentáři k testům vakcinační experti Ian Jones a Polly Royová.

Očkovací látku Sputnik V vyvinul ústav epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji. Zaregistrovaly ji koupily například Maďarsko, Argentina, Venezuela nebo Írán. Na konci ledna Rusko požádalo o schválení vakcíny v Evropské unii.

Prymula doporučil vakcínu nakoupit co nejdříve. „Optimální model pro nás je, že vakcína bude schválená Evropskou unií, Evropskou lékovou agenturou, pak nemáme žádné riziko. Ale zase se vystavujeme tomu, že budeme v celoevropském vláčku a budeme čekat,“ řekl Prymula v ČT. Pro nasazení ruské vakcíny v Evropské unii se vyslovil také německý ministr zdravotnictví Jens Spahn.

Zdroje:
BBC, The Lancet

Nejnovější články