Stát, který se potápí, má plán: Stoupnout s oceánem

18. 8. 2020 – 17:55 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Stát, který se potápí, má plán: Stoupnout s oceánem
Kiribati, mizící idyla v Pacifiku. | zdroj: Anote’s Ark

Je to ráj na Zemi. Brzy však může zmizet pod hladinou.

Vláda ostrovního státu Kiribati oznámila plán, jak přečkat stoupající hladinu oceánu. Nový prezident Taneti Maamau, chce zvýšit výšku klíčových částí ostrovů.

Příprava na exodus

Kiribati se skládá z 35 atolů, korálových ostrovů a útesů o celkové rozloze 811 kilometrů čtverečních. Rozprostírají v délce čtyř tisíc kilometrů po obou stranách rovníku v Tichém oceánu. Vzhledem k nízké nadmořské výšce a rovinatému terénu patří k nejohroženějším obydleným oblastem.

Bývalý prezident Kiribati Anote Tong vyzýval šéfy států a vlád, aby přijali razantnější opatření proti globálnímu oteplování, které stojí za zvyšujícími se hladinami oceánů. Avšak jeho vláda už počítala s tím, že obyvatelé, kterých na kiribatských ostrovech žije více než 100 tisíc, se budou muset vystěhovat.

"Naše ostrovy budou neobyvatelné za několik dekád. Jiné řešení, než odstěhovat se nemáme," řekl exprezident nedávno televizi CNBC.

Bývalý kabinet už koupil půdu na dva tisíce kilometrů vzdálených ostrovech, které patří státu Fidži. Na ně chtěl přesunout aspoň část obyvatel.

Je tento exodus skutku neodvratitelný?

Koráli to nezvládnou

Část ostrovního státu tvoří korálové útesy a geomorfolog Paul Kench z Univerzity Simona Frasera v kanadském Vancouveru, který slouží jako poradce vlády Kiribati upozorňuje, že korálové atoly, jaké tvoří i laguny, se mohou přirozeně zvedat spolu se zvyšující se hladinou.

zdroj: YouTube

Kench spolu se spolupracovníky studoval satelitní snímky a jejich data naznačují, že výška korálových útesů stoupá a klesá v závislosti na výšce hladiny. Jenže zatímco od roku 1870 stoupla hladina jen o několik centimetrů, v tomto století může vzrůst o desítky centimetrů až metr. A takovému tempu koráli stačit nemohou.

Satelitní snímky z posledních desetiletí dokazují, že do ostrovů se rychle zakusuje oceán, jejich plocha se zmenšuje.

Vláda Kiribati se proto chystá navýšit půdu na nejlidnatějším atolu Tarawa, na kterém už byly postaveny přílivové hráze. Zemina na tento projekt se má odebírat uvnitř laguny.

Čínské zkušenosti i peníze 

Kiribatský kabinet počítá s čínskými financemi i s čínskými firmami, které mají zkušenost se stavbou umělých ostrovů v Jihočínském moři. Těmi se Číňané snaží rozšiřovat své výsostné vody kolem pevniny.

Obdobný projekt už oznámila vláda dalšího souostroví ohroženého stoupající hladinou Tichého oceánu – Malediv

Pokud se bude hladina oceánů a moří zvyšovat dál, mohou být na konci století obdobně navýšené ostrovy a hráze běžným jevem u mnoha pobřeží.

0_DlOQ_qPtXC5ryodt Příští generace už zem v těchto místech nespatří. | zdroj: Anote’s Ark

Zdroje:
The Guardian

Nejnovější články