Stonehenge bylo do Anglie přestěhováno, tvrdí vědci. Přivezl ho bájný Merlin?

12. 2. 2021 – 15:00 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Stonehenge bylo do Anglie přestěhováno, tvrdí vědci. Přivezl ho bájný Merlin?
Stonehenge pod bouřkovými mraky. | zdroj: Profimedia

Archeologové jsou přesvědčeni, že nalezli místo, kde původně stála sestava menhirů a kamenných kruhů Stonehenge, nejznámější megalitická stavba světa.

Modré kameny Stonehenge, ikonické památky na pláni třináct kilometrů severně od anglického městečka Salisbury, pocházejí ze starší stavby, která stála na stovky kilometrů vzdáleném místě v současném Walesu. Dospěli k tomu britští archeologové ve studii zveřejněné na webu Antiquity.

Tato vědecky podložená verze se podobá legendě, podle které Stonehenge vytvořil čaroděj Merlin a kameny na ně získal v Irsku.

Postaveno, rozebráno, přestěhováno

Skupina archeologů v roce 2015 zjistila, že část kamenů v monumentu Stonehenge, který byl postaven mezi 3000 a 2000 lety před naším letopočtem, pochází z lomů v pohoří Preseli na západním pobřeží Walesu, který je od Stonehenge vzdálený 250 kilometrů.

Teď badatelé z londýnské univerzity UCL dospěli k závěru, že některé z kamenů původně tvořily ještě starší monument Waun Mawn ve Walesu. Mezi nalezištěm ve Walesu a kamennými kruhy ve Stonehenge objevili zajímavou podobnost.

profimedia-0040277448 Obětní slavnost druidů (keltských kněží) ve Stonehenge. | zdroj: Profimedia

Velšský kruh, vzdálený od Stonehenge 280 kilometrů, měl průměr 110 metrů, což je stejně jako příkop obklopující Stonehenge. Oba jsou nasměrovány na východ slunce v den letní rovnodennosti. Nejméně jeden z kamenných kvádrů ve Stonehenge také odpovídá jednomu z otvorů nalezených ve velšském kruhu.

Když Merlin čaroval...

Podle legendy, která vznikla ve Walesu, vedl druid a čaroděj Merlin výpravu do Irska. Odtud přivezl do Anglie rozebraný kamenný kruh „Tanec obrů“, který dal potom postavit v Anglii. Je tedy zjevné, že legenda, není pouhou fikcí.

„Dá se předpokládat, že kameny byly přestěhovány při migraci obyvatel z Walesu, kteří se rozhodli vzít si svůj monument z monolitů s sebou, a znovu si ho postavit ve Stonehenge. Byly pro ně důležitými symboly rodové identity,“ cituje web Salisbury Journal profesora archeologie Parkera Pearsona, který výzkum vedl.

Stonehenge tak je vlastně recyklovanou stavbou, kterou její stavitelé přesunuli o stovky kilometrů a později ji doplňovali o další kameny.

Zdroje:
Antiquity

Nejnovější články