Sýr působí na mozek jako droga

2. 11. 2015 – 10:24 | Člověk | roj | Diskuze:

Sýr působí na mozek jako droga
Milujete sýr, nebo jsme na něm už závislí? (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Máte rádi sýry? Možná nejste jen labužníci, ale trpíte závislostí. Sýry totiž díky svému složení působí na mozek jako droga.

Studie publikovaná v Americké národní lékařské knihovně zkoumala, proč jsou některé potraviny téměř návykové. Vědci požádali téměř pět set lidí, aby vybrali, bez kterých potravin se téměř neobejdou - jsou na nich nejen v přeneseném slova smyslu závislí. 

Na čele žebříčku se objevila pizza, ale ne díky své chuti, ale kvůli tomu, že téměř vždy obsahuje i sýr. Čím víc sýru, tím je jídlo oblíbenější. 

A proč tomu tak je? Sýry obsahují, stejně jako všechny mléčné výrobky, kasein. Tedy látku, která působí na mozek podobně jako opium - potěšení z jedení sýra tak vede až k závislosti. 

Kromě toho, že lásku k sýru lze obhájit vědecky, se studie zabývala i dalšími jídly, která mohou vyvolat závislost. Přišli na to, že v potravinové závislosti hraje roli i to, jak byla jídla připravena. A tady vyhrál na plné čáře tuk - takže čím tučnější a mastnější jídlo, tím byla větší šance, že si na něj lidé vytvoří závislost. 

Zdroje:

Nejnovější články