Ticho můžeme slyšet. Prokázala to pozoruhodná iluze

15. 7. 2023 – 17:35 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Ticho můžeme slyšet. Prokázala to pozoruhodná iluze
O zvucích ticha zpívalo už duo Simon & Garfunkel v roce 1970 na ikonickém albu Bridge over Troubled Water. | zdroj: Profimedia

O zvucích ticha zpívali Simon & Garfunkel už před půlstoletím. Nový výzkum ukázal, že se nemýlili.

Už od dob Aristotela vědci a filozofové diskutují o tom, zda je ticho „slyšet“. Nová série experimentů výzkumníků z Univerzity Johnse Hopkinse v americkém Baltimoru, popsaná ve studii zveřejněné v žurnálu PNAS, tuto otázku rozlouskla. Pomocí akustické iluze vědecký tým ukázal, že ticho vskutku slyšet můžeme.

Simon s Garfunkelem to trefili

Výzkumníci chytře využili akustickou iluzi „The One-is-More“, volně přeloženo – „Jeden (zvuk) je více (zvuků)“.

Můžete si ji sami vyzkoušet. Člověk poslouchající dva oddělené zvuky (například dvě pípnutí) je vnímá jako kratší než jeden samotný zvuk (tedy jedno pípnutí), ačkoli celkový čas je v obou případech stejný.

Tento jev posloužil k testování, zda platí také pro ticho. Účastnilo se ho 1000 účastníků, kteří poslouchali dvě sekvence ticha přehrávané stejným způsobem jako v popsané iluzi s pípnutím.

Ukázalo se, že při nahrazení zvuků tichem iluze funguje. Jedno souvislé ticho je tedy lidmi vnímáno jako delší než dvě samostatná ticha, ačkoli ve skutečnosti trvají celkově stejný čas.

To podle autorů ukazuje, že ticho slyšíme – ne, že si jen domýšlíme, že „tam je“.

„Ticho, ať už je to cokoli, není zvuk. Je to absence zvuku. Z našeho experiment však překvapivě vyplývá, že toto ‚nic‘ je také něco, co můžeme slyšet,“ cituje magazín Science Alert Ruie Zhe Goha, jednoho z autorů studie

Některé z pokusů testovaly čiré ticho, pro jiné byly použity ruchy na pozadí, například zvuky rušné restaurace či vlakového nádraží. Výsledek byl stejný

S nadsázkou se dá říct, že vědci vlastně ověřili to, o čem už před více než půlstoletím zpívali Simon & Garfunkel ve skladbě The Sound of Silence (Zvuky ticha) před více než půlstoletím. Jejich pocity z ticha na pozadí New Yorku mohly být blízké účastníkům studie.

„Iluze a efekty, které vypadají jako jedinečné pro sluchové zpracování zvuku, se objevují i při tichu, což naznačuje, že skutečně slyšíme také nepřítomnost zvuku,“ říká v magazínu Science Alert Ian Phillips, filozof a psycholog z Univerzity Johns Hopkinse.

Studium ticha není jen filozofickým tématem, upozorňuje magazín. Ticho může být důležité pro vnímání zvuků. Ovlivňuje například způsob, jakým dáváme mezi slova pauzy.

Dosud ale neexistoval žádný experimentální důkaz, že ticho samo o sobě může sloužit jako podnět, který náš mozek slyší.

Ticho v pilulce

Vědci ještě chtějí zjistit, jakým způsobem ticho vnímáme, pokud je zcela odděleno od zvuku (a není do něj vloženo, jako ve zmíněných experimentech).

Popsaný experiment také vyvolává otázku, zda vůbec někdy zažíváme dokonalé ticho. Pokud bychom na ni dokázali odpovědět, mohlo by to pomoci při léčbě různých problémů se sluchem.

Nadmíra akustického hluku v moderním urbanizovaném světě je jedním z podceňovaných problémů. Pokud zjistíme, jak náš mozek vnímá ticho, snad bude jednou možné si dopřát i ticho v pilulce.

Zdroje:

Nejnovější články