Vesmírné sondy odhalily děsivý zvuk. Vydává ho magnetické pole Země

11. 11. 2022 – 14:20 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Vesmírné sondy odhalily děsivý zvuk. Vydává ho magnetické pole Země
Satelity SWARM nad Zemí. V pozadí je zobrazena polární záře. | zdroj: Profimedia

Poslechněte si nahrávku, kterou jste dosud neslyšeli. Zachytila strašidelné zvuky magnetického pole Země.

Evropská vesmírná agentura ESA na svém webu zveřejnila pětiminutový záznam strašidelného, praskajícího zvuku. Vydává ho magnetické pole Země.

Magnetické pole se vytváří kolem planety ve tvaru komety. Poskytuje ochranu povrchu Země před škodlivým kosmickým zářením a slunečním větrem, který vede i k úniku plynů z atmosféry. 

Vděčíme mu za své životy. Zní ale strašidelně, takže můžeme být rádi, že ho neslyšíme.

Naslouchají mu satelity

Zvuk magnetického pole zpracovali experti z Technické univerzity v Dánsku ze signálů, které zachytila trojice satelitů Swarm. Tyto satelity, které provozuje ESA, jsou umístěné na nízkých oběžných drahách podobných polární orbitě a zkoumají zemské magnetického pole.

Zatímco zvuk magnetického pole zůstával utajen, na jeho obranu planety občas vizuálně upozorní polární záře.

Když část kosmického záření a nabité částice nesené slunečním větrem magnetickým štítem naší planety proniknou, v horních vrstvách atmosféry se srazí s atomy a molekulami, především s kyslíkem a dusíkem. Část energie při těchto srážkách se přemění na zpravidla zelenomodré světlo, které říkáme polární záře.

Ochranný magnetický štít Země je z podstatné části vytvářen oceánem přehřátého, vířícího tekutého železa z vnější jádra Země, které se nachází asi tři kilometry pod našima nohama. Působí jako rotující vodič v dynamu jízdního kola a vytváří elektrické proudy, které generují naše neustále se měnící elektromagnetické pole.

‚Nechtěli jsme děsit‘

Technici, kteří zvuky magnetického pole zpracovali, upozorňují, že jejich „záměrem nebylo někoho vyděsit“. Svou práci mají za způsob, jak nám připomenout, že „magnetické pole existuje a ačkoli jeho skřípot a dunění může znervózňovat, existence života na Zemi je na něm závislá“.

To, co slyšíte ve zvukovém klipu, je směs magnetického pole vytvořeného zemským jádrem a jeho interakce se sluneční bouří, která vznikla důsledkem sluneční erupce v listopadu 2011.

Zdroje:
ESA

Nejnovější články