Tři grafy, které ukazují, že Češi o úniku z lockdownu mohou jen snít

15. 1. 2021 – 16:05 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Tři grafy, které ukazují, že Češi o úniku z lockdownu mohou jen snít
zdroj: Profimedia

Čím dřív stát naočkuje nejohroženější část populace, tím dřív se jeho obyvatelé vrátí k životu bez 'lockdownů'. Zatím takový stav ale není na dohled.

Aktualizované grafy Our World in Data ukazují, že za tři týdny od začátku distribuce vakcíny společností Pfizer a BioNTech se Česko, ale i další státy Evropské unie, této metě zatím nepřiblížily.

Proč takový rozdíl?

Z grafů je patrné, že Evropská unie (nikoli Brusel, ale celek) nezvládla krizové řízení. V českém případě selhání státního aparátu nejnověji dokládá přednostní vakcinace úředníků, na kterou upozornil web Seznam Zprávy, i zpackaný start rezervace pro očkování.

Pravda, jsme závislí na dodávkách vakcín. Jenže když se vše připraví včas a udělá správně, může to v českých podmínkách zachránit tisíce životů. Rychlost vakcinace je veledůležitá. Analýza dat statistického úřadu a ministerstva zdravotnictví, kterou vypracovali experti Centra pro modelování biologických a společenských procesů BISOP, ukazuje, že když se v Česku naočkuje milion nejstarších obyvatel, počet úmrtí na covid-19 se sníží o 70 procent.

Česko, jak naznačuje následující graf, si však v porovnání se zeměmi střední Evropy a státy Visegrádu vede nejhůř. Vakcínu tady dostalo jen 0,66 procenta obyvatel.

Nejblíže 'zkoronavstání' je biblický Izrael. V devítimilionové zemi bylo očkováno už 23 procent obyvatel. Více než 100 tisíc z nich už dostalo i druhou dávku, což vysvětluje vodorovnou část křivky. 

share of people zdroj: ourworldindata.org

Zatímco v Izraeli jsou proočkovány miliony lidí, v Česku desítky tisíc (do čtvrtka 70 tisíc). Proč takový propastný rozdíl?

Izrael nezaváhal, dostatečné množství vakcíny si objednal už v létě. Zato Evropská komise, která vakcíny rozděluje zemím podle jejich lidnatosti, objednávala až v listopadu – poté, co se měsíce dohadovala se státy, kolik a od které firmy vakcíny nakoupit.

Vláda židovského státu také nabídla víc. Agentura Reuters píše, že za dávku vakcíny od Pfizer a BioNTech platila 62 dolarů (1340 korun). Evropská unie vyjednala cenu 15,50 eura (405 korun). Izraelská vláda pochopila, že za konec lockdownu není žádná cena vysoká.

Izraelský server CTech také zmínil, že výměnou za dodávku milionů očkovacích dávek izraelská vláda otevřela Pfizeru přístup do zdravotních databází o naočkovaných lidech, což se firmě hodí při farmaceutickém výzkumu.

Česko dvakrát na špici (best in...)

O tom, že Česko nutně potřebuje proočkovat nejrizikovější část populace, svědčí další spojnicový graf. Naznačuje vývoj počtu obětí připsaných na účet epidemie. Z něj je zjevné, že Česku patří přední pozice.

Our World in Data počet obětí pandemie covidu odvozuje z 'nadměrné úmrtnosti' znázorněné na svislé ose. Graf srovnává v procentech loňskou a letošní úmrtnost v jednotlivých státech. 

covid mortality zdroj: ourworldindata.org

Počet lidí, kteří denně v Česku po nákaze umírají, se pohybuje kolem 150. Celkově překročil 14 tisíc. Vzhledem k hlemýždímu tempu očkování se dá očekávat, že tato číslovka nebude pro covid poslední metou, kterou překoná.

Třetí graf, v němž je na svislé ose zanesen počet nákaz na milion obyvatel, ukazuje, že Česku se 'daří' také v této 'disciplíně '. Rovněž v tomto srovnání jsme se dostali před Itálii, Británii, Spojené státy a další země, které bývají pokládány za nejsilněji zasažené epidemií.

Koronavirus byl v Česku dosud zaznamenán u více než 874 tisíc lidí. Tento počet zahrnuje jedince s pozitivním testem. Skutečný počet infikovaných však bude výrazně vyšší, podle odborníků dvakrát až třikrát.

covid cases zdroj: ourworldindata.org

Vakcíny proti koronaviru, které farmaceutické firmy vyvinuly za necelý rok, jsou triumfem vědy a modernách technologií. Experti v oblastech vakcinologie, virologie i molekulární genetiky podali ohromující výkony.

Obdobné výkony však nebyly patrné u mnoha vlád, včetně té, jejíž předseda až donedávna vytruboval do světa cosi o zemi, která je "best in covid". 

Zdroje:
ourworldindata.org

Nejnovější články