Úchvatné zatmění Slunce, které je vidět jen devětkrát za století. Pozorovali ho protinožci

20. 4. 2023 – 14:40 | Vesmír | Nedd | Diskuze:

Úchvatné zatmění Slunce, které je vidět jen devětkrát za století. Pozorovali ho protinožci
Sluneční koróna prosvítající kolem Měsíce. | zdroj: Profimedia

Slunce a Měsíc připravily na jižní polokouli výjimečnou podívanou.

Unikátní příležitost se naskytla astronomům i obyvatelům a návštěvníkům některých oblastí jižní polokoule. Mohli pozorovat hybridní (kombinované) zatmění Slunce.

Tento typ zatmění Slunce je výjimečný tím, že určitého místa na Zemi se jeví jako úplný, z jiného zase jako prstencový, protože kolem Měsíce vidíte okraje Slunce, vysvětluje web Earthsky.

April-20-solar-eclipse Postup zatmění na jižní polokouli. | zdroj: Kredit-EarthSky

Zatmění, které je vzácné, nastává jen devětkrát za století, začalo ve čtvrtek nad ránem našeho času jako polostínové severně od McDonaldových ostrovů. Poté se začalo měnit v úplné.

Postupovalo Indickým a Tichým oceánem, pevniny se dotklo v západní Austrálii, kde na poloostrově Exmouth bylo po dobu jedné minuty pozorovatelné jako úplné zatmění. Sledovaly ho tam v rudé hlíně buše desetitisíce lidí i astronomové. Někteří na místě kempovali, informuje agentura Reuters.

Poté se měsíční stín přesunul do východního Timoru a do Západní Papui.

Astronomové očekávali, že vzhledem k rostoucí sluneční aktivitě se během zatmění ukáží kolem zakrytého Slunce dramatické děje ve sluneční chromosféře i koróně. Nemýlili se, což je patrné také z náhledového snímku.

Při hybridním zatmění se vlivem zakulacení zemského povrchu ohnisko měsíčního stínu na okrajových perifériích Země nedotýká. To způsobí, že někde je zatmění pozorovatelné jako prstencové a někde jako úplné. Přehled jednotlivých typů zatmění v období od roku 2999 před naším letopočtem do 3000 našeho letopočtu najdete v tabulce na webu Eclipsewise

Zdroje:

Nejnovější články