Věda stvořila nízkoemisní krávy, které přežvykují řasy

23. 3. 2021 – 10:04 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Věda stvořila nízkoemisní krávy, které přežvykují řasy
zdroj: Profimedia

Krávy přikrmované řasami vykrkají o 80 procent míň skleníkových plynů. Zachrání to planetu, anebo aspoň přežvýkavce?

Krávy jsou výkonní producenti metanu (CH4) – silného skleníkového plynu, který zadržuje dvacetkrát víc tepla než oxid uhličitý (CO2) z výfuku vašeho auta. Plynu přitom vypouštějí do ovzduší víc než ostatní přežvykující tvorové. Jedna kráva ho denně vychrlí až 500 litrů.

Za metan, který z krav vychází, může jejich několikastupňové trávení. Během cesty mezi bachorem, čepcem, knihou a slezem krmivo za pomoci bakterií fermentuje, tedy kvasí.

Uspěly by na emisích

Výzkumníci z Kalifornské univerzity ve městě Davisu se teď pochlubili tím, že se jim podařilo vytvořit z kravek nízkoemisní přežvýkavce. Během 21 týdnů snížili metanové emise z kravských žaludků až o 80 procent.

Dosáhli toho jednoduše – krmili krávy směsí obsahující červené řasy známé jako ruduchy. "Bylo překvapivé vidět tak výrazné snížení metanu," sdělila ke studii její vedoucí Breanna Roqueová.

Ve studii, publikované v žurnálu PLOS One přitom kravám přidávali do potravy jen 50 až 90 gramů řas. Řasy ale redukovaly metan po celou dobu studie bez výkyvů.

Najdeme lepší řešení?

Řasy ruduchy obvykle najdete na korálových útesech, kde mimo jiné slouží jako potrava pro mořské živočichy. Mnohé druhy ruduch jsou již dlouho využívány v potravinářském průmyslu – slouží například jako hlavní součást agaru, živného média pro kultivaci rostlin a mikrobů.

Není to tedy plodina, kterou bychom již dávno neuměli využívat. Pěstovat ale dostatek řas pro miliardu krav, které dnes lidstvo chová, by byl problém.

Zkoumání toho, zda strava s obsahem ruduchů může zmírnit vliv krav na klima, by nicméně časem mohla přinést i praktičtější řešení, které by měnilo žaludeční bakterie krav bez řas.

Ve vývoji je už například vakcína, která by mohla pozměnit kravské bakterie bez ohledu na stravu.

Přežvýkavci na tapetě

Emise z živočišné výroby dosahují takového rozsahu, že se jimi zabývá i Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC). V jednom ze svých reportů upozorňuje, že metan, který se uvolní při živočišné výrobě, je odpovědný za 14,5 procenta světových emisí skleníkových plynů. Samotní přežvýkavci ke globálním emisím metanu přispívají více než čtvrtinou, z toho tvoří většinu emise krav.

A co je také znepokojující: Živočišná výroba vyžaduje nové a nové zdroje. Především kvůli pastvinám pro skot se například kácí amazonské pralesy.

Zdroje:

Nejnovější články