Vědci hledali nejchytřejší psí plemeno. Výsledek je překvapující

27. 1. 2023 – 10:50 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Vědci hledali nejchytřejší psí plemeno. Výsledek je překvapující
Belgický ovčák malinois (vlevo) a border kolie, finalisté vědeckého klání o nejinteligentnějšího psa. Vítězem se stal malinois. | zdroj: Profimedia

Výzkumníci testovali tisícovku psů a určili, které plemeno je nejinteligentnější. Překvapivě to není border kolie.

Hodnocení inteligence je složitý úkol, protože existují různé druhy inteligence, nejen u lidí, ale i psů. Finští experti v testu smartDOG známkovali celou škálu kognitivních schopností – pozornost, koncentraci, rychlost zpracování informací, schopnost řešit problémy a kopírovat lidské chování, pohotovost i paměť.

Testu podrobili 1002 psů ze 13 plemen, která svou inteligenci prokázala v dřívějších zkouškách. K jejich překvapení titul nejinteligentnějšího psa si z něj neodnesl favorit – border kolie, která v takových studiích vítězí nejčastěji a mnohdy s velkým náskokem.

První místo obsadil… belgický ovčák malinois, v česku známý jako maliňák, anebo malina.

Na plemenu záleží

„Většina plemen měla silné a slabé stránky. Například labradorský retrívr byl velmi dobrý ve čtení lidských gest, ale nebyl už tak dobrý ve schopnosti řešit prostorové problémy. Některá plemena, jako je například shetlandský ovčák, měla zase téměř ve všech testech zcela vyrovnané výsledky,“ cituje magazín IFL Science autorku studie Saau Junttilaovou, doktorandku zabývající se inteligencí psů na Helsinské univerzitě.

Ve studii publikované v žurnálu Scientific Reports dosáhly border kolie, dobrých výsledků ve většině testů. O devět bodů je však předčil belgický ovčák malinois, který v testu smartDOG získal 35 bodů z 39 možných, a stal se tak jasným vítězem.

Belgičtí ovčáci jsou učenliví, energičtí a dynamičtí psi s vynikajícím čichem. Proto jsou často k vidění u vojenských nebo policejních jednotek. Nejlepších výsledků dosáhli maliňáci v chápání lidských gest a ve schopnosti řešit problémy při orientaci v prostředí.

Dovedl komando až k bin Ládinovi

Maliňáci dokážou neuvěřitelné kousky. V americké armádě slouží také u elitního komanda SEAL. Belgický nebo německý ovčák, jehož jméno i plemeno Pentagon dodnes tají, také významně přispěl k dopadení Usámy bin Ládina v jeho skrýši na severu Pákistánu.

V prostředí střelby, výbuchů, dýmu, křiku a zmatku neomylně vedl komando SEAL po schodech k pokoji, kde pobýval vůdce Al-Káidy. Jeho pach získal z kusu oblečení propašovaného do Afghánistánu.

profimedia-0094920095 Maliňák při vojenském výcviku. Tímto způsobem vyskakoval z helikoptéry v operaci, během které byl dopaden Usáma bin Ládin. | zdroj: Profimedia

Do špičky inteligentních psů se za plemeno malinois ještě zařadil hovawart, který získal 25 bodů, tedy pouze o bod méně než border kolie.

Kompletní výsledky hodnocení jednotlivých dovedností 13 plemen psů najdete ve zmíněné studii.

Každý má své silné stránky

Výzkumníci ve studii dospěli k závěru, že funkce plemene může vysvětlovat určité silné kognitivní stránky. Například pastevečtí psi dosahují vysokých skóre v úlohách zaměřených na chápání pokynů člověka.

Autoři přiznávají, že výzkum, jakkoli jeden z nejobsáhlejších tohoto druhu, nebyl reprezentativní pro celou psí populaci. Věří však, že přispěl k lepšímu poznání psích plemen a k ucelenějšímu obrazu o chování typickém pro jednotlivá plemena.

Příští výzkum tak může mít jiné vítěze. Zatím se ale, drazí chovatelé maliňáků, máte čím chlubit.

Zdroje:
Scientific Reports, IFL Science

Nejnovější články