Vědci obrátili chod buněčných hodin. Máme šanci omládnout?

2. 12. 2020 – 2:31 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Vědci obrátili chod buněčných hodin. Máme šanci omládnout?
zdroj: Profimedia

Vyzráli vědci na přírodu? V experimentu se jim podařilo otočit proces stárnutí lidských buněk.

Vždy, když se ve vašem těle dělí buňka a do nově vznikající buňky se přenáší genetická informace, rozpadá se vaše mládí na prach. Příčinou je děj, který dělení provází – zkracování telomer, ochranného konce vláken DNA. A když telomera dosáhne určité délky, buňka se přestane dělit a umírá. Telomery se tak dají pokládat za buněčné hodiny.

Teď izraelští vědci mají naději, že chod těchto hodin obrátili – prodloužili délku telomer.

Dokázal to lékař Šaj Efrati s týmem ze Sagolova centra pro hyperbarickou medicínu ve městě Be’er Ja’akov ve výzkumu s použitím kyslíkové terapie. Svou studii popisují v žurnálu Aging.

Výzkumníci umístili 26 dobrovolníků ve věku nad 64 let do hyperbarické tlakové komory. Lidé tam strávili pětkrát týdně 90 minut a během třítýdenní terapie dostávali čistý kyslík.

Přitom se jim zvyšovalo množství kyslíku rozpuštěného v tělních tkáních. Každých dvacet minut však na pět minut sundávali kyslíkové masky masky. Tím se kyslík v těle dostával na běžnou úroveň.

Snímek obrazovky (982) Hyperbarická kyslíková terapie, kterou zkoušeli výzkumníci zastavit nebo zvrátit proces stárnutí. | zdroj: Sagol Center for Hyperbaric Medicine and Research

"Důležité bylo kolísání kyslíku, které jsme navodili. Při jeho úbytku buňky začaly regenerovat," řekl k experimentu Efrati.

Po třech týdnech se ukázalo, že někteří účastníci měli telomery prodloužené až o pětinu. To znamená, že proces buněčného stárnutí byl vlastně obrácen. Biologicky vzato, buňky omládly.

Pokud by terapie měla tak významný účinek, jak výzkum naznačuje, byl by to průlom.

profimedia-0245883399 u Ilustrace chromozomu X s (červenou) telomerou. | zdroj: Profimedia

Sami výzkumníci ale upozorňují, že je brzy na to, aby se mluvilo o milníku. Budou nutné další výzkumy. Je například možné, že prodloužení telomerů bude mít jen krátkodobý efekt. Pro (zatím spekulativní) prodloužený život bychom pak museli denně sedět v hyperbarické komoře.

"Teprve až zpřesníme postup pro hyperbarickou kyslíkovou terapii na základě této práce, budeme moct navázat dalšími studiemi, které nám snad řeknou více," řekl doktor Efrati.

Vyhlídka na Forever Young však není špatná. Připomeňme si ji s Alphaville.

Zdroje:
Aging

Nejnovější články