Video zachytilo famózního opeřence, který neuvěřitelně imituje vřískot dítěte

6. 9. 2021 – 16:22 | Příroda | Nedd | Diskuze:

Video zachytilo famózního opeřence, který neuvěřitelně imituje vřískot dítěte
Lyrochvost nádherný (Menura novaehollandiae), nejzdatnější imitátor ptačí říše. | zdroj: Profimedia

Ornitologové nad schopnostmi zpěvavých ptáků lyrochvostů kroutí hlavami. Jejich hlasová ekvilibristika nemá konkurenci.

Jmenuje se Echo, je mu sedm let, žije ve voliéře zoologické zahrady Taronga v Sydney a patří ke druhu lyrochvostů – ptáků, kteří obývají jihovýchod Austrálie.

Lyrochvosti, kteří jsou s dlouhým zahnutým ocasem podobní našim bažantům, se vyznačují jedinečným zpěvem a také obdivuhodnou schopností napodobovat odposlouchané zvuky. V tom se jim v ptačí říši nikdo nevyrovná.

Echo (lyrochvost nádherný, Menura novaehollandiae) dosáhl v imitaci vrcholného mistrovství. Dokazuje to video, ve kterém napodobuje plačící a vztekající se dítě, jehož hlasový projev v zoo odposlechl.

Pták dokáže vyluzovat zvuky, které se zažírají pod kůži. Jsou autentické i nesnesitelné.

Záznam dokládá, že opeřenec skvěle ovládá svůj syrinx – vokální orgán zpěvných ptáků, který je obdobou hlasivek savců a který se nachází v místě, kde se průdušnice rozděluje na dvě průdušky ve tvaru obráceného Y.

Ornitologové dodnes nedokázali přijít na kloub tomu, jak může lyrochvostovi umožňovat tak neuvěřitelné hlasové kousky. Tento druh ptáka má syrinx ve srovnání s jinými pěvci jednoduchý, vlastně primitivní. Skládá se jen ze tří párů svalů místo čtyř.

Pták se sloní pamětí

Pozoruhodná je také paměť tohoto ptáka. Zoologická zahrada Taronga je už téměř tři měsíce zavřena kvůli epidemii covidu, přesto si Echo pamatuje hlas dítěte, které navštívilo jeho pavilon před lockdownem.

„Předpokládám, že se pláč naučil od našich malých návštěvníků. V době pandemie ho nejspíš piloval, až ho dotáhl k naprosté dokonalosti," cituje britský denik  The Guardian vedoucí pavilonu ptáků zoo Taronga Leanne Golebiowskou.

Golebiowská upozorňuje, že Echo ovládl další zvuky, které v zoo pochytil. „Zvládá vrčení elektrické vrtačky, které podává až děsivě věrohodně, a také tóny našeho požárního alarmu. Dokonce se naučil hlasovou výzvu 'evakuujte se'.“

Lyrochvost se nejvíc předvádí v době páření, kdy samičky vábí na svůj pěvecký koncert. Jeho zpěv by se dal popsat jako směs všech možných tónů, které pochytil v okolí, a potom z nich jako hudební skladatel vytvořil kompozici. Vědci zjistili, že až 80 procent zvuků, které lyrochvosti používají, jsou odposlechnuté napodobeniny.

Dalšímu lyrochvostovi utkvěla v paměti rekonstrukce ptačího pavilonu v zoologické zahradě jihoaustralského města Adelaide. Neuvěřitelně (obdobně jako Echo) imituje sbíječky, kladivo, další nástroje a do téhle kakofonie zasazuje hlasy dělníků.

Své pěvecké schopnosti využívají samci lyrochvostů především k tomu, aby přivábili samičky. Pro samičky, které dokážou napodobit zvuky dravců, je zase prostředkem k obraně hnízd,

Přírodovědec David Attenborough tvrdí, že zpěv lyrochvosta je „nejpropracovanější, nejkomplexnější a nejkrásnější ze všech ptáků“.

Zdroje:
Science Alert, The Guardian

Nejnovější články