Zachraň se, kdo můžeš! Video ukazuje motor čínské rakety řítící se na obydlenou oblast

29. 12. 2023 – 23:33 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Zachraň se, kdo můžeš! Video ukazuje motor čínské rakety řítící se na obydlenou oblast
Stopa nosné rakety Dlouhý pochod-3B vynášející na oběžnou dráhu družice pro čínský navigační systém Beidou. | zdroj: Profimedia

Vesničanům padají na hlavu kusy čínské chlouby – rakety Dlouhý pochod.

Boční přídavné motory čínské rakety Dlouhý pochod 3B se tento týden po startu zřítily z vesmíru do obydlené oblasti. Jeden z nich dopadl těsně vedle obytného domu. Dokládají to následující videa zveřejněná na síti X.

Toxické trosky

Čínská vesmírná agentura vypustila v pondělí (25. prosince) ve 22:26 SELČ z kosmodromu Si-čchang v provincii S'-čchuan na oběžnou dráhu dvě družice pro čínský navigační systém Beidou, který je obdobou systému GPS. Vynesla je raketa Dlouhý pochod 3B.

Zatímco družice byly úspěšně dopraveny na střední oběžnou dráhu Země, boční přídavné motory vícestupňové nosné rakety Dlouhý pochod 3B spadly zpět na Zem. Dopadly v jihočínském regionu Kuang-si, informuje server SpaceNews.

Záběry náhodných svědků, které se objevily na čínské síti Weibo sdílel na platformě X novinář Andrew Jones, který se specializuje na vesmírné lety. Ukazují, jak jeden z pomocných motorů (boosterů) padá v zalesněné oblasti a vybuchuje. Na druhém videu jsou trosky motoru vedle domu.

„V obou případech je patrná přítomnost červenohnědého plynu nebo kouře, který svědčí o tetraoxidu dusíku. Vedle budovy je zase vidět nažloutlý plyn, který je patrně důsledkem smíchání paliva dimethylhydrazinu se vzduchem,“ píší SpaceNews.

Nebezpečný kosmodrom

„První stupeň a boční boostery Dlouhého pochodu 3B používají kombinaci dimethylhydrazinu a tetraoxidu dusíku. Jak okysličovadlo (tetraoxid), tak palivo (dimethylhydrazin) představují vážná zdravotní rizika pro lidský organismus,“ upozorňuje magazín.

Není to poprvé, co se raketové boostery spojené s vypouštěním družic Beidou zřítily v obydlených oblastech. V roce 2019 padající trosky boosteru zničily obytný dům.

Tyto nebezpečné pády kusů rakety jsou dány i tím, že kosmodrom Si-čchang postavili Číňané hluboko ve vnitrozemí, takže není možné přídavné motory jednoduše odhodit do oceánu.

Čína byla už mnohokrát kritizována za to, že po startech tohoto nosného systému nechává mohutnou raketu Dlouhý pochod 5 neřízeně spadnout zpět na zem. Na svých zvycích přesto nic nemění.

Soukromé čínské startupy však pracují na znovupoužitelných raketách – takových, jaké používá společnost SpaceX.

Zdroje:

Nejnovější články