Žádný americký satelit, nebe nad Kyjevem rozzářil oslnivý meteor

20. 4. 2023 – 12:00 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Žádný americký satelit, nebe nad Kyjevem rozzářil oslnivý meteor
Satelit RHESSI. | zdroj: Kredit-NASA/JPL-Caltech

Oblohu nad ukrajinskou metropolí rozsvítil ve středu večer úchvatný meteor – bolid.

Oslnivý záblesk vyvolal ve světě i v zemi, která čelí ruským útokům, značnou pozornost. Ukrajinská Pravda, kyjevský server publikující v angličtině, ho zprvu připsala pádu amerického satelitu RHESSI (Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager), který od roku 2002 až do svého vyřazení z provozu v roce 2018 pozoroval ze své nízké oběžné dráhy sluneční erupce a výrony koronální hmoty. Jeho spektrometr zaznamenával rentgenové a gama záření ze Slunce.

Jenže objekt nad Kyjevem se rozzářil už v 20:57:20 SELČ a RHESSI měl do atmosféry vstoupit až o několik hodin později. A co je podstatné, jeho dráha Ukrajinu neprotínala, upozorňuje americká vesmírná agentura NASA i mnozí astronomové na twitteru.

RHESSI, jak je patrné z dat NASA, měl sklon dráhy vůči rovníku (inklinaci) 38 stupňů. Mohl se proto dostat nejdál od rovníku na 38 stupňů jižní a severní šířky. Kyjev ale leží na 50 stupni severní šířky, obdobně jako Praha.

FuG27inXsAAW8Hu Oběžná dráha RHESSI. | zdroj: Kredit-Jonathan McDowell

Meteor nad Kyjevem byl každopádně oslnivý, ale z globálního pohledu nijak ojedinělý. Země je nepřetržitě bombardována vesmírným kamením. Astronomové odhadují, že den, co den vstupují do zemské atmosféry miliony meteoroidů.

Meteoroid je obvykle úlomek komety (těleso z ledu a prachu obíhající hvězdu), nebo planetky (asteroidu), který se při vstupu do atmosféry změní na meteor – jasné světlo procházejícím oblohou. Většinou shoří, někdy se rozpadne a jeho úlomky dopadnou na Zem jako meteority. Jen ve vzácných případech zemské gravitaci meteoroid uniká.

Většina z meteoroidů není větší než pouhé zrnko písku a v atmosféře shoří, aniž bychom to vůbec zaznamenali. Zbytek, který dopadne na zem, způsobí, že planeta každoročně přibere o zhruba 150 tisíc tun meteorického spadu.

Oslnivé světlo, které bolid na obloze nad ukrajinskou metropolí ve čtvrtek vyzářil, byla energie plynů v ovzduší naší planety. Kámen z vesmíru předal pohybovou energii atomům plynů, a ty se jí potom zbavily formou fotonů – nositelů světla.

Přejme Kyjevu krásné a neškodné bolidy namísto odpudivých a vražedných ruských raket!

-------------------------------------------------

A kde vlastně satelit RHESSI vstoupil do atmosféry? Tady je odpověď:

Zdroje:

Nejnovější články