Zanecháme po sobě na cizích planetách vrakoviště?

19. 6. 2022 – 17:00 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Zanecháme po sobě na cizích planetách vrakoviště?
Kus tepelného štítu z přistávacího modulu mise Perseverance. | zdroj: Profimedia

Po lidech zůstává ve vesmíru spousta harampádí. A to i na planetách, kam dosud lidská noha nevkročila.

Na Zemi odpadky sbíráme, třídíme, recyklujeme. Ale ve vesmíru po sobě neuklízíme. 

Vesmírné smetiště

Oběžná dráha Země se proměňuje v jedno velké smetiště. Podle odhadů Evropské vesmírné agentury ESA se na orbitě naší planety pohybuje na 27 tisíc objektů větších než tenisový míček (včetně satelitů) a až 130 milionů objektů menších než jeden centimetr. Létat po orbitě, anebo opustit Zemi a zamířit dál do vesmíru je proto stále nebezpečnější.

Odpad ale lidé zanechali také Měsíci – rukavice, boty, lopaty, ale i celá vozidla. To vše mohlo kontaminovat nedotčené oblasti. A smetí po lidech je rovněž na Marsu, ačkoli tam ještě lidská noha nestanula.

Rover Perseverance, který v kráteru Jezero na rudé planetě pátrá po stopách života, narazil na pozoruhodný předmět. Už první pohled na místo, kde leží, nepovídá, že tam nepatří. Vypadá odlišně od marsovských hornin a vězí v puklině balvanu, jako kdyby ho tam někdo zastrčil.

„Můj tým zpozoroval cosi, co neočekával,“ píše se v příspěvku na twitterovém účtu roveru.

Z detailního pohledu je patrné, že předmět nevyrobila mimozemská civilizace, ale civilizace pozemská. Na záběru z kamer roveru je kus odpadu.

Vývozci odpadu

„Ten lesklý kousek fólie je součást tepelné izolace používané k regulaci teploty. Překvapilo mě, když jsem to tady zjistil: Přistával jsem dva kilometry od tohoto místa. Přistál sem tento kus, nebo ho sem odnesl vítr?“ ptá se řídící centrum roveru prostřednictvím své technologie v tweetu.

Magazín Business Insider upozorňuje, že to není první kus odpadu, který mise Perseverance na Marsu zanechala. V dubnu zachytil vrtulník Ingenuity z ptačí perspektivy jiný odpad – podvozek, na kterém přistával rover Perseverance s helikoptérkou.

profimedia-0634541854 Podvozek a padák, na kterém přistával rover Perseverance i vrtulník Ingenuity na Marsu. | zdroj: Profimedia

Rover shromažďuje vzorky z půdy Marsu, které mají být v plánované misi Mars Sample Return kosmickou lodí dopraveny zpět na Zemi. Odpad, který tam jeho mise vytvořila, však na planetě zůstane.

Nebudeme tímto způsobem na cizích planetách vytvářet vrakoviště?

„Ochrana před znečišťováním vesmírného prostředí bude vyžadovat, abychom ho definovali jako společné dědictví lidské civilizace,“ cituje magazín Business Insider profesorku astronomie na státní univerzitě v San Francisku Aparnu Venkatesanpovou.

profimedia-0700342056 Selfie, které rover Perseverance pořídil na Marsu pomocí své kamery WATSON. Na snímku je vidět, jak překonává svak pojmenovaný Rochette. | zdroj: Profimedia

Zdroje:

Nejnovější články