10 000 kroků pro zdraví je mýtus. Kolik byste jich tedy měli udělat?

13. 3. 2022 – 15:38 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

10 000 kroků pro zdraví je mýtus. Kolik byste jich tedy měli udělat?
Lidský organismus potřebuje chůzi. Platí to už od éry lovců a sběračů. | zdroj: Profimedia

Vědci upřesnili, kolik kroků musíte udělat, abyste si udrželi zdraví.

Dostatečný pohyb je podmínkou pro dobré zdraví. Už desítky let se traduje, že bychom pro ně měli denně udělat alespoň 10 000 kroků, což odpovídá vzdálenosti od sedmi kilometrů výš – podle délky kroku.

Metastudie publikovaná na serveru Jama Network, analyzovala data z několika studií o vlivu chůze na zdraví. Provedli ji experti z Massachusettské univerzity v městě Amherstu a ukázala, že pro zdraví si dojdete i s menším počtem kroků.

Stačí 6000 až 8000 kroků

Přesnější číslo denního krokoměru naznačily jiné studie v posledních letech. Vědci z Amherstu je porovnali, což jim umožnilo vytvořit dosud nejobsáhlejší analýzu vztahu chůze a zdraví desítek tisíc lidí ze Severní Ameriky, Evropy, Asie a Austrálie.

Ze srovnání vyplývá, že šance na zdravý život stoupají už po 6000 krocích denně. Kroky nad tento limit už podle metastudie významný vliv na zdraví nemají.

Zmíněná cifra je přirozeně průměrnou hodnotou. Studie zjistila, že ti, kteří jsou mladší, by měli udělat 8 000 kroků, u starších stačí 6 000.

„Viděli jsme, že s rostoucím počtem kroků se riziko předčasného úmrtí až do jisté hranice snižuje. Tato hranice se liší podle věku,“ řekla k výsledkům studie jedna z jejích autorek Amanda Paluchová.

Dědictví po lovcích a sběračích

Proč je ale chůze tak významná pro naše zdraví?

Lidé se vyvinuli jako mobilní tvorové. Lov zvířat i sběr divoce žijících plodin byl spojen s chůzí. Tomu se v průběhu dějin uzpůsobil i náš metabolismus, kardiovaskulární systém, ale i naše kosti.

Naši předci však nechodili dnem i nocí. V divočině není kalorií nikdy nazbyt, cifra kolem 6000 kroků proto naznačuje, že lidé museli být schopni obstarat si potravu v podobné vzdálenosti.

Kde se ale vzalo tvrzení, že je potřebné udělat denně právě 10 000 kroků? Jako řada jiných mýtů má kořeny v marketingu.

Zatímco dnes můžete svůj pohyb sledovat v krokovacích aplikacích v chytrém telefonu, před půlstoletím nic podobného neexistovalo. Změnit se to snažila japonská hodinářská společnost Yamasa Clock and Instrument Company, která po tokijské olympiádě v roce 1964 představila analogový krokoměr Manpo-kei – 10 000 kroků.

Tuto sumu zvolili Japonci z reklamních důvodů. 10 000 je lehce zapamatovatelné kulaté číslo, které vyžaduje určitou aktivitu, ale zároveň není nepřekonatelné. A cifra se poté vžila také u lékařů. 

Zatímco Yamasa svůj krokoměr nezdůvodnila vědeckými daty, dnes platí za prokázané, že chůze utužuje zdraví a prodlužuje život, a dokonce k tomu není nutné dosahovat japonských čísel.

Zdroje:

Nejnovější články