12 vědecky prokázaných příznaků lásky

4. 3. 2023 – 9:58 | Člověk | Nedd | Diskuze:

12 vědecky prokázaných příznaků lásky
Láska pod rentgenem. | zdroj: Profimedia

Co vlastně znamená „zamilovat se“? Odpověď na tuto otázku hledají vědci déle než sto let. Zjistili přitom, že mozek zamilovaného člověka vypadá úplně jinak než mozek člověka, který prožívá pouhý chtíč. Dějí se v něm pozoruhodné věci.

Nemůžete někoho dostat z hlavy? Sníte o něm, když byste měli pracovat? Představujete si vaši společnou budoucnost? Patrně jste už zažili některé známky toho, že jste zamilovaní.

Vědecké poznatky v této oblasti shrnuje v časopisu Live Science antropoložka Helen Fisherová. Tato profesorka Rutgersovy univerzity v americkém státu New Jersey studuje téma romantické lásky bezmála půlstoletí.  

Tady je 12 příznaků, které jsou podle ní typické pro zamilovanost. Poznáváte je?

1. Jste emocionálně nestabilní

Skáčete mezi vzrušením, euforií, zvýšenou energií, nespavostí, ztrátou chuti k jídlu, třesem, bušením srdce, úzkostí, panikou a pocity zoufalství, když se vztahu nedaří. 

Silná zamilovanost může být podobná drogové závislosti, píše se ve studii v časopise Philosophy, Psychiatry and Psychology. 

Když se zamilovaným lidem ukazují obrázky jejich milovaných, rozproudí se jim stejné oblasti mozku, které se aktivují narkomanovi, když si dá dávku drogy. Pokud lásku ztratíme, můžeme proto zažívat abstinenční příznaky,“ upozorňuje profesorka Fischerová.

2. O milovaném člověku si myslíte, že je výjimečný

Tato monogamie je důsledkem zvýšené hladiny dopaminu, což je chemická látka podílející se na pozornosti a soustředění ve vašem mozku.

3. Soustředíte se na kladné rysy milovaného jedince...

…a jeho záporné rysy nevidíte nebo přehlížíte. Podle studie v magazínu Journal of Personality and Social Psychology bývají vztahy úspěšnější, pokud jsou partneři idealizováni.

4. Neštěstí vaši lásku posiluje

Pokud vašemu vztahu nepřeje osud, pak se podle výzkumu profesorky Fischerové romantická přitažlivost milovaného člověka zvyšuje. Je za tím zmíněný dopamin – hormon, který dokáže spustit intenzivní emoce. Její výzkum ukázal, že když se odměna odkládá, neurony vylučující dopamin v oblasti středního mozku jsou výkonnější.

5. Provází vás vtíravé myšlenky

Zamilovaní lidé stráví až 65 procent bdělého času přemýšlením o objektu lásky, zjistil výzkum v magazínu Journal of Psychophysiology. Vtíravé myšlení, jak se tato forma obsedantního chování nazývá, může být důsledkem zvýšené hladiny hormonu serotoninu, který je nazýván hormonem lásky.

6. Prožíváte citovou závislost

Tato závislost může být spojena s pocity majetnictví, žárlivosti, strachu z odmítnutí a úzkosti z odloučení. Fisherová zkoumala mozky jedinců prohlížejících si fotografie milované osoby, která je odmítla. V experimentu, který Fischerová prováděla, ukázala magnetická rezonance aktivaci v několika oblastech mozku, u nichž bylo prokázáno, že hrají hlavní roli při touze po kokainu.

„Romantickou lásku můžeme pokládat za součást lidské reprodukční strategie. Pomáhá vytvářet párové vazby, které nám pomáhají přežít. Byli jsme stvořeni k tomu, abychom prožívali kouzlo lásky a byli poháněni k druhému.“       Lucy Brownová, neuroložka

7. Plánujete budoucnost

Z výzkumů Harvardovy univerzity, publikovaných v univerzitním magazínu, vyplývá, že když se hladina serotoninu začne vracet na normální úroveň, zvyšuje se v těle hladina hormonu oxytocinu, jemuž se říká hormon věrnosti a důvěry a je spojován s vytvářením vážnějších vztahů.

Lucy Brownová, neuroložka z Einsteinovy lékařské fakulty v New Yorku, říká, že tato touha být s druhým člověkem je něco jako naše touha po vodě a dalších věcech, které potřebujeme k přežití.

„Studie funkční magnetické rezonance přesvědčivě ukazují, že primitivní nervové systémy, které jsou základem pudu, rozpoznání odměny a euforie, jsou aktivní téměř u každého, kdo se dívá na tvář své milované osoby a myslí na lásku. To řadí romantickou lásku do společnosti systémů pro přežití, jako jsou ty, které v nás vyvolávají pocity hladu nebo žízně," cituje neuroložku Brownovou časopis Live Science.

8. Jste empatičtí

Zamilovaní lidé jsou až na výjimky schopni vcítit se do situace a emočního stavu milovaného člověka. Jeho bolest cítí jako svou vlastní a jsou ochotni pro něj cokoli obětovat.  Fisherová v jedné ze svých studií narazila na typické vzorce v mozkové aktivitě zamilovaných lidí. Jejich zrcadlové neurony, které souvisejí s pocity empatie, byly aktivnější u lidí, kteří měli dlouhodobý milostný vztah.

9. Slaďujete zájmy

Zamilovanost vede k tomu, že změníte pořadí svých každodenních priorit tak, aby byly v souladu s prioritami milované osoby. To ale neznamená, že pár nemohou tvořit zcela rozdílní jedinci. Mnozí lidé jsou přitahováni svými protiklady, zejména „mozkově-chemickými“. Sama Fischerová má zkušenosti s tím, že lidi vysoce analytické a emocionálně uzavřené často přitahují jedinci pečující a otevření.  

10. Máte majetnické pocity

Touha po sexu u zamilovaných bývá často spojena s touhou po sexuální exkluzivitě i extrémní žárlivostí. Vědci předpokládají, že tato vazba se vyvinula proto, aby zamilovaný jedinec donutil partnera či partnerku odmítat jiné osoby, a tím zajistil, že pár vydrží až do početí.

Podle Fisherové se majetnický pocit vyvinul jako biologická potřeba, která nám umožňuje „soustředit pářící energii na určitého jedince“. Neuroložka Lucy Brownová k tomu říká: „Romantickou lásku můžeme pokládat za součást lidské reprodukční strategie. Pomáhá vytvářet párové vazby, které nám pomáhají přežít. Byli jsme prostě stvořeni k tomu, abychom prožívali kouzlo lásky a byli poháněni k druhému.“  

11. Toužíte po citovém spojení

Tato touha bývá u zamilovaných žádanější než sexuální. Výzkum profesorky Fischerové dospěl k závěru, že 64 procent zamilovaných lidí (stejné procento u mužů i žen) nesouhlasí s tvrzením: „Sex je nejdůležitější součástí mého vztahu s mým partnerem.“

12. Ztrácíte nad sebou kontrolu

Zamilovaní jedinci, běžně říkají, že jejich vášeň je nekontrolovatelná. Psycholožka Dorothy Tennovová ve své studii zpovídala čtyři stovky mužů a žen. Polovina z nich vyjadřovala pocity bezmoci a přiznávala, že jejich posedlost je iracionální, nedobrovolná a nekontrolovatelná.

Zdroje:

Nejnovější články