Astronauty poprvé vynesla do vesmíru recyklovaná raketa

23. 4. 2021 – 13:02 | Vesmír | Nedd | Diskuze:

Astronauty poprvé vynesla do vesmíru recyklovaná raketa
Raketa Falcon 9 vynáší na oběžnou dráhu loď Crew Dragon. | zdroj: Profimedia

Nastává éra recyklovaných raket.

Z floridského mysu Canaveral odstartovala v pátek za rozbřesku loď Crew Dragon Endeavour. Na stanici ISS v ní letí čtyři astronauté.

Co je ale podstatné, loď s posádkou vynesl na oběžnou dráhu už dříve použitý první stupeň nosné rakety Falcon 9 společnosti SpaceX. Je to poprvé, kdy lidé letěli do vesmíru v recyklované raketě (a současně v recyklované lodi). 

Posádku Crew Dragon tvoří Francouz Thomas Pesquet (velitel), američtí astronauti Megan McArthurová a Shane Kimbrough a Japonec Akihiko Hošide.

Pyžamový večírek

Astronauti stráví na ISS šest měsíců. Vystřídají tam současnou posádku, která se v lodi Crew Dragon vrátí na Zemi příští středu.

Do té doby však bude na ISS i s ruskými kosmonauty jedenáct lidí, ačkoli stanice má jen sedm stálých lůžek. Dva astronauti tak budou spát přechodně ve dvou lodích Crew Dragon připojených ke stanici, další dva se pak na několik dní uloží na provizorních místech v ISS.

profimedia-0607378746 Snímek z přenosu TV NASA. Poslední okamžiky posádky Crew Dragon před startem. Zleva Thomas Pesquet, Megan McArthurová, Shane Kimbrough a Akihiko Hošide | zdroj: Profimedia

„Bude to mít atmosféru pyžamového večírku,“ řekl o příštích dnech na ISS manažer mise Ben Stahl.

Recyklace se vyplatí

Crew Dragon Endeavour i Falcon 9 patří společnosti SpaceX Elona Muska. 

Raketa Falcon 9, která vynesla novou posádku stanice na oběžnou dráhu, by měla vydržet až deset letů bez větší údržby. Její životnost je plánována na sto letů a přistání. Raketa může znovu letět za 24 hodin, pokud by to bylo nutné.

Po startu s novou posádkou ISS se bezpečně vrátila. Přistála na plošině Of Course I Still Love You v Atlantiku a může být opět použita.

Přistání tohoto typu raket zajišťují čtyři nohy, vyrobené z uhlíkového vlákna a kompozitního hliníku. Při vzletu jsou složeny podél trupu, před přistáním je písty roztáhnou pomocí stlačeného hélia.

Vůbec poprvé startovala do vesmíru už dříve použitá raketa Falcon 9 v březnu 2017. To však bylo bez lodi s posádkou.

Opakovaně použitelné (recyklovatelné) rakety významně zlevní lety do vesmíru. Náklady na první stupeň raket podle SpaceX tvoří téměř sedmdesát procent celkové ceny startu, to je kolem 40 milionů dolarů.

Muskův projekt recyklace raket inspiroval i ruskou vesmírnou agenturu Roskosmos, která zveřejnila koncepční návrh znovupoužitelné rakety Amur-SPG. Nosič, který má poprvé startovat v roce 2026, je nápadně podobný prvnímu stupni rakety Falcon 9.

Zdroje:

Nejnovější články