Chatbot s umělou inteligencí překvapil profesory. Měl lepší výsledky než studenti

6. 12. 2022 – 17:36 | Technologie | Nedd | Diskuze:

Chatbot s umělou inteligencí překvapil profesory. Měl lepší výsledky než studenti
Chatující umělá inteligence. | zdroj: Profimedia

Chatovací robot formuloval odpovědi na otázky u zkoušky tak, že získal plný počet bodů.

Mnozí programátoři a novináři mohou být bez práce poté, co se rozšíří chatovací bot, který vyvinula skupina OpenAI založená vizionářem Elonem Muskem. Tento chatbot obdařený umělou inteligencí ohromil při ukázce ohromil publikum svými schopnostmi psát a poradit si se složitými úkoly, píše britský deník The Guardian.

Systém ChatGPT je nejnovějším klenotem vývoje umělé inteligence založené na systému GPT (GUID Partition Table), který dokáže generovat textový výstup na úrovni k nerozeznání od lidské tvorby.


Před dvěma lety dokázal chatovací robot od OpenAI napsat názorový článek pro list The Guardian. Nejnovější model ale umí mnohem víc.

Skončí domácí úkoly?

Tento chatbot třeba rozpoznává nesprávné předpoklady a odmítá odpovídat na nevhodné otázky.

Profesorům bravurně odpovídal na otázky, které pokládají u zkoušek. Programátorům zase posloužil při řešení kódovacích problémů v obskurních programovacích jazycích. Byl s nimi hotov za několik sekund.

Chatbot umí česky. O tom, že odpovídá znamenitě, se může přesvědčit sami. Několik ukázek najdete třeba tady, anebo zde.

Profesor žurnalistiky na Arizonské státní univerzitě ve městě Tucsonu Dan Gillmor požádal umělou inteligenci, aby zpracovala jeden z úkolů, které on sám zadává svým studentům. Chatovací robot měl napsat dopis příbuznému s radami týkajícími se bezpečnosti a soukromí na internetu.

„Pokud si nejste jisti legitimitou nějaké webové stránky nebo e-mailu, můžete si okamžitě vyhledat, zda je ostatní nenahlásili jako podvodné,“ radila mimo jiné umělá inteligence.

„Dal bych tomu stroji nejlepší známku,“ řekl Gillmor.

Je zjevné, že velkou pomoc může ChatGPT poskytnout studentům. Dokáže v několika sekundách vyřešit složitější slovní úlohy, rovnice nebo dokonce napsat kód jednoduchého programu.

Jak to bylo s Kolumbem v Americe?

Skupina OpenAI informovala, že nová umělá inteligence byla vytvořena s důrazem na snadné používání.

„Dialogový formát umožňuje ChatGPT odpovídat na doplňující otázky, přiznávat své chyby, zpochybňovat nesprávné premisy a odmítat nevhodné požadavky,“ sdělila skupina.

Chatovacího robota teď může bezplatně otestovat kdokoli. Společnost doufá, že zpětná vazba jí pomůže ke zlepšení finální verze nástroje.

Robot se umí omezit a uvědomit si, kdy je mu položena otázka, na kterou neexistuje správná odpověď.

Například na dotaz, co se stalo, když Kolumbus v roce 2015 dorazil do Ameriky, by starší modely možná ochotně předložily zcela smyšlený popis události, ale ChatGPT rozpozná lež a upozorní, že jakákoli odpověď by byla smyšlená.

Umělá inteligence se také umí rozhodnout, že na dotazy odpovědět. Na žádost o radu, jak ukrást auto, řekne, že „krádež auta je závažný trestný čin, který může mít vážné následky“, a doporučí vám, abyste raději cestovali veřejnou dopravou.

Chytrost nejsou čáry, ale trénik

Žádná chytrost však není nekonečná. Robota lze obelstít. Na dotaz, jak překonat misi s krádeží auta ve fiktivní hře pro virtuální realitu s názvem Car World, vesele poskytne uživatelům podrobný návod, jak auto ukrást.

Bude také odpovídat na stále konkrétnější otázky týkající se problémů, jako je vyřazení imobilizéru, zapojení motoru a výměna poznávacích značek, a přitom bude trvat na tom, že rady jsou určeny pouze pro použití ve hře Car World.

Umělá inteligence je trénována na obrovském vzorku textů převzatých z internetu, zpravidla bez výslovného souhlasu autorů použitého materiálu.

Tato skutečnost vyvolala kritiku, podle některých lidí je tato technologie nejužitečnější pro „praní autorských práv“ - vytváření děl odvozených z existujícího materiálu.

Zdroje:

Nejnovější články