Chystá se nejrychlejší letadlo, ‚Blackbirdův syn‘. Změní pravidla hry, prorokuje expert

4. 1. 2024 – 20:40 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Chystá se nejrychlejší letadlo, ‚Blackbirdův syn‘. Změní pravidla hry, prorokuje expert
Možná podoba letounu SR-72. | zdroj: kredit-Lockheed Martin/Wikimedia Commons

Nový letoun poletí třikrát rychleji než současné stíhačky.

Američané v utajení připravují pro své letectvo futuristický letoun. Hypersonik SR-72 má být nejrychlejším letadlem, jaké kdy bylo postaveno. Konstruktéři předpokládají, že bude překonávat rychlost 6 400 kilometrů za hodinu.

Jiná hra na bojišti

Korporace Lockheed Martin, která hypersonik ve spolupráci s americkým letectvem vyvíjí, počítá s tím, že vzlétne už příští rok. A ve stejném roce by už měl létat nadzvukovou rychlostí, informuje časopis Interesting Engineering.

„Tento letoun změní hru na bojišti obdobně jako kdysi technologie stealth,“ prorokuje Brad Leland, projektový manažer SR-72.

Letoun s označením SR-72 je nástupcem legendárního stroje SR-71 „Blackbird“ (kos). V dílnách Skunk Works v kalifornském Burbanku, kde na něm pracují, mu přezdívají „Blackbirdův syn“.

Lockheed SR-71 Blackbird byl průzkumný letoun, který dosud drží absolutní rychlostní rekord pilotovaného letadla. Má hodnotu 3 529 kilometrů za hodinu. Rychleji se v ovzduší pohybují pouze stroje s raketovým pohonem.

Blackbird, který létal ve výšce až 25 kilometrů rychlostí kolem 3 000 kilometrů za hodinu, sloužil v americkém letectvu v letech 1964 až 1998. Lockheed celkem vyrobil 32 letounů tohoto typu, z nichž 12 bylo zničeno při nehodách. Žádný stroj však nebyl sestřelen.

profimedia-0008269523 Legendární SR-71 Blackbird. | zdroj: Profimedia

Interesting Engineering píše, že SR-72 bude podobný svému předchůdci. Na rozdíl od něj však bude létat bez posádky.

Rychlejší než smrt 

Pentagon s letounem počítá jak pro průzkum, tak pro bojové operace. Letoun bude vybaven hypersonickými střelami. Měl by operovat tam, kde se předpokládá vyspělá protiletecká obrana a kde by mise letounů s posádkou byly příliš pomalé a riskantní.

Vzhledem k jeho rychlosti a moderním zbraním bude mít protivník jen minimum času k reakci.

Futuristický letoun bude pohánět hybridní soustava složená z proudového motoru s turbínou a motoru typu scramjet, který využívá pohybu letounu ke stlačení vzduchu a smíšení s palivem. Proudový motor má letoun pohánět při rychlostech do 3700 kilometrů za hodinu. Potom nastoupí scramjet.

„Rychlost je důležitým krokem proti novým hrozbám. Vaši protivníci se před takovým letounem nestačí ukrýt nebo přesunout důležitá zařízení. Nalezneme je,“ říká manažer projektu Leland.

Zdroje:

Nejnovější články