Číňané ukazují videa pořízená na Marsu s ‚Bohem ohně‘. Jsou parádní

29. 6. 2021 – 20:01 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Číňané ukazují videa pořízená na Marsu s ‚Bohem ohně‘. Jsou parádní
Rover Ču-Žung s přistávací plošinou na Marsu. Nepřipomíná to film Roboti od Chrise Wedgea? | zdroj: Profimedia

Video z Marsu předvádí trik, který byl použit při pořízení selfie roveru Ču-Žung.

Čínská kosmická agentura CNSA zveřejnila první videa svého roveru Ču-Žung na Marsu.

‚V kolech‘ mám už 250 metrů

Ču-Žung, česky Bůh ohně, přistál na rudé planetě před dvěma týdny a dosud tam najel čtvrt kilometru. Jeho životnost je plánována na tři měsíce.

První čínské video ukazuje, jak Ču-Žung na Marsu přistává. Je v něm vidět rozevření padáků, které zpomalují přistávací modul s roverem a blížící se povrch planety. Nakonec modul padáky odhazuje a za pomocí stabilizačních motorů přistává.

Druhé video vzniklo týden po přistání. Ukazuje, jak se rover přesouvá z po kolejnicích z přistávacího modulu na povrch Marsu.

Černobílé záběry doplňuje i hukot z kol roveru na ocelových kolejnicích. Zvuky znějí tlumeně proto, že Mars má řídkou atmosféru, která dává větší prostor nižším frekvencím, upozorňuje agentura CNSA.

Rover Ču-Žung si také pořídil selfíčko (náhledová fotografie), na kterém je vidět s přistávací plošinou.

Jak se vyfotit na cizí planetě - snadno a rychle

Další video prozrazuje, jak se mu to podařilo. Záběry pořídila kamera, kterou rover shodil na povrch. Potom poodjel – cvak… a byl z toho skvělý snímek. Video je také parádní.

Nepřipomíná to snad animovaný film Roboti od režiséra Chrise Wedgea? Tohle je ale marsovská realita.

Robotické vozítko Ču-Žung má rozměry 3 ×2,6×1,85 metru. Je vybaveno sadou kamer, dvěma spektrometry, radary a dalšími přístroji, které mají zkoumat především složení povrchu planety, pátrat po vodě a stopách mikrobiálního života.

Penetrační radary mohou pomocí radiového paprsku odhalit, co se skrývá až sto metrů pod povrchem Utopie – údolí, kde rover přistál.

Zdroje:
Twitter, CNSA

Nejnovější články