Čtvrtá dávka vakcíny proti covidu není neprůstřelná, přesto životy seniorů zachraňuje

15. 7. 2022 – 19:55 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Čtvrtá dávka vakcíny proti covidu není neprůstřelná, přesto životy seniorů zachraňuje
Protilátky (ve tvaru Y) reagující na částice koronaviru. Protilátky (krevní bílkoviny) se vážou na virové spike proteiny a označují je pro destrukci imunitními buňkami. Jejich hladina se po očkování zvyšuje. | zdroj: Profimedia

Česko začne v pondělí očkovat proti covidu čtvrtou posilovací dávkou. Izraelští experti ve své rozsáhlé studii zjistili, že takový postup má smysl pro seniory a ohrožené skupiny. Snižuje u nich riziko úmrtí o 72 procent. 

Čeští vakcinologové doporučují čtvrtou dávku vakcíny proti covidu pro jedince nad 60 let.

Omikron (zejména jeho subvarianty BA.4 a BA.5) sice dokáže prolomit obranu, kterou organismus získal očkováním i prodělanou nemocí a jedince nakazit, přesto je očkování pro seniory a další rizikové skupiny prospěšné. Chrání je před těžkým průběhem covidu, případně smrtí.

Právě na to upozornila studie izraelských expertů publikovaná na odborném webu Jama International Medicine. Výzkumníci v ní analyzovali data o klientech domovů pro seniory, kteří byli očkováni čtyřmi dávkami, s těmi, kteří dostali jen tři dávky.

Výzkum zahrnul na 40 000 seniorů žijících v Izraeli v geriatrických zařízeních, které jsou pod dohledem ministerstva zdravotnictví.

Chrání před nejhorším

Vědci ve výzkumu srovnávali stav 24 088 jedinců, kteří dostali čtyři dávky vakcíny od firem Pfizer/BioNTech, s jejich 19 687 vrstevníky, kteří dostali tři dávky čtyři nebo více měsíců před sběrem dat, ale rozhodli se nenechat se očkovat čtvrtou dávkou.

To jsou hlavní závěry studie:

- Čtvrtá dávka vakcíny proti covidu snižuje riziko úmrtí seniorů nad 60 let o 72 procent,

- pravděpodobnost těžkého průběhu covidu a hospitalizace u nich omezuje o víc než 60 procent,

- o 34 procent zmenšuje riziko nákazy.

Data pocházejí ze zimní vlny covidu, ve které už převládala varianta omikron, ne však subvarianty BA.4 a BA.5, které snáz unikají protilátkám. Právě tato jejich schopnost stojí za letní vlnou covidu.

Je proto patrné, že samotné riziko nákazy bude vakcína snižovat méně.

Nejen pro seniory

„Nejdůležitějším z naší studie je poznatek, že čtvrtá dávka chránila nejzranitelnější seniory. Prokázali jsme, že posilující dávky snižují riziko těžkého průběhu nemoci i úmrtí, a tak zachraňují životy,“ cituje zpravodajský server The Times of Israel spoluautorku studie, profesorku epidemiologie Khitam Muhsenovou z Telavivské univerzity.

Rozhodnutí izraelské vlády podávat čtvrté dávky vakcíny proti covidu dříve než v jiných státech proto podle Muhsenové bylo správné.

V Česku bude očkování čtvrtou dávkou (Pfizer/BioNTech, nebo Moderna) otevřeno všem zájemcům od 18 let, kterým uplynuly aspoň čtyři měsíce od poslední vakcinace.

Zdroje:
The Times of Israel, Jama International Medicine

Nejnovější články