Desítky let lhali. Těžaři z Exxonu věděli, že mění klima, ale popírali to

19. 1. 2023 – 23:50 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Desítky let lhali. Těžaři z Exxonu věděli, že mění klima, ale popírali to
Ropná rafinerie. | zdroj: Profimedia

Experti ropného gigantu už před desítkami let předpověděli růst globálních teplot v závislosti na zvyšující se koncentraci CO 2 v atmosféře s neuvěřitelnou přesností. Zjistili to vědci v nové analýze interních studií korporace ExxonMobil.

Vedení ropného gigantu ExxonMobil už od osmdesátých let dvacátého století vědělo, jaké budou dopady těžby, zpracování a spalování fosilních paliv a jak bude postupovat klimatická změna.

Nová analýza publikovaná v žurnálu Science ukazuje, že korporace předpověděla tento proces ve svých interních studiích s ohromující přesností.

Věděli to, co ostatní jen tušili

Studie Exxonu s názvem CO2 greenhouse effect a technical review“ („Technické shrnutí skleníkového efektu CO2“), dospěla například k závěru, že fosilní paliva povedou ke globálnímu oteplení o 0,20 (± 0,04) stupně Celsia za desetiletí.

Graphic_ExxonMobil2 (A) Projekce modelované společností Exxon z roku 1982. (B) Souhrn projekcí v sedmi interních sděleních společnosti a pěti recenzovaných publikacích z let 1977 až 2003 (šedé čáry). (C) Graf vlivu CO2 na globální oteplování v interglaciálním měřítku z roku 1977. (A) a (B) zobrazují také zprůměrovaná historická teplotní pozorování, zatímco historický teplotní záznam v (C) je vyhlazená simulace modelu zemského systému za posledních 150 000 let. | zdroj: Kredit-Geoffrey Supran

Experti z divize plánování a koordinace Exxonu na ní pracovali už od sedmdesátých let minulého století. Dokončili ji v dubnu 1982.

Data obsáhlé studie, jak je patrné z grafů, odpovídají většině pozdějších prognóz i současné realitě. Totéž platí o dalších studiích, které ropná korporace zpracovala v následujících dvou desetiletích.

„ExxonMobil už dlouho věděl to, co my jsme zjistili teprve nedávno.“                                                                                                                             Geoffrey Supran, klimatolog

Ve své době byly tyto studie výrazně přesnější než obdobné studie vědeckých či vládních institucí, upozorňuje analýza v časopisu Science, kterou vypracovali vědci z Harvardovy univerzity a Postupimského institutu pro výzkum dopadů klimatických změn.

S využitím zavedených statistických technik Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) vědci zjistili, že 63 až 83 procent prognóz globálního oteplování uváděných experty společnosti Exxon se shodovalo s teplotami, které poté byly pozorovány.

Projekce modelované vědci Exxonu měly průměrné „skóre úspěšnosti“ 72 ± 6 procent a maximální skóre dosahovalo 99 procent.

Pro srovnání: Předpovědi globálního oteplování, které v roce 1988 předložil americkému Kongresu klimatologický tým vesmírné agentury NASA, měly skóre úspěšnosti mezi 38 procenty až 66 procenty.

„Do hloubky jsme prozkoumali predikce globálního oteplování energetické společnosti ExxonMobil. Vyplývá z nich, že ExxonMobil už dlouho věděl to, co jsme my zjistili teprve nedávno,“ cituje magazín Harvadovy univerzity The Harvard Gazette vedoucího analýzy Geoffreye Suprana.

Na špici klimatického výzkumu

Vypadá to paradoxně, ale Exxon byl v 70. a 80 letech minulého století se svými experty vskutku na špičce vědeckého výzkumu klimatu. Společnost sídlící v Texasu přesto desítky let vědecké poznatky o klimatické změně popírala. Zjevně proto, aby chránila svůj byznys.

Co víc, do popírání vlastních poznatků o klimatické změně investovala. Zpráva neziskové organizace Influence Map ukazuje, že od uzavření Pařížské dohody o změně klimatu v dubnu 2016 Exxon a několik dalších ropných společností utratily víc než miliardu dolarů do podpory skupin popírajících vliv fosilu na globální oteplování.

Exxon nyní v Americe čelí vyšetřování v Senátu a několika žalobám. V jedné je například žalován, že uváděl své akcionáře v omyl, když rizika spojená s klimatickou změnou představoval jako nezávažná.  

Nová analýza přidává těmto obviněním na váze.

„Naše zjištění potvrzují a zpřesňují tvrzení vědců, novinářů, právníků, politiků a dalších, že společnost ExxonMobil přesně předvídala globální oteplování způsobené člověkem. A to jak před, tak souběžně s organizováním lobbistických a propagandistických kampaní s cílem oddálit opatření v oblasti klimatu,“ píše se v závěru analýzy.

„Tohle je hřebík do rakve tvrzením korporace ExxonMobil, že byla z nekalých klimatických praktik obviněna nespravedlivě,“ upozorňuje Geoffrey Supran.

Zdroje:
Harvard Gazette, Science

Nejnovější články