Dítě se učí plakat už v děloze

27. 11. 2022 – 19:04 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Dítě se učí plakat už v děloze
Pláč je disciplína, kterou většina novorozenců skvěle zvládá. | zdroj: Profimedia

Děti se na příchod na svět připravují už v matčině těle. 

Pláč je pro novorozence mimořádně důležitý. Nejen, že při něm vyplavují stresový hormon kortizol, ale zejména nás upozorňují, že cosi potřebují – nakrmit, pohladit, pochovat, přebalit… Jinak než pláčem a křikem to prostě najevo dát neumí.

Jenže jak dokáže dítě hned po narození plakat? Kde se to mohlo naučit?

Poznatky lékařů naznačují, že děti si nacvičují pláč už v děloze. Hned po porodu s ním proto nemají žádný problém.

Počínaje druhým trimestrem těhotenství (14. až 27. týden vývoje plodu) může nastávající matka cítit, jak její nenarozené dítě kope, jak se převaluje, a dokonce i to, jak škytá. Nic se ale donedávna nevědělo o tom, zda děti mohou začít ještě před narozením plakat.

A opravdu pláčou? Záleží na tom, jak pláč definujete.

Co se před porodem naučíš…

Ačkoli těhotné ženy pláč necítí, výzkumy naznačují, že děti začínají tento projev, který neodmyslitelně patří k porodu, nacvičovat ještě předtím, než se poprvé nadechnou.

Ultrazvukové technologie nám umožnily nahlédnout do dělohy a pozorovat plody v jejich vývoji. Například snímky publikované v časopise Archives of Disease in Childhood (Archivy dětských nemocí) v roce 2005 ukazují plod v 33. týdnu, jehož obličej nese rysy pláče.

Vědci v experimentu před sedmnácti lety stimulovali plod vibracemi a hlukem.

Dítě v reakci doširoka otevřelo ústa, zastrčilo bradu a vydalo několik velkých výdechů za sebou. Jeho hrudník se zvedl, hlava se naklonila dozadu, brada dítěte se rozechvěla. Tento pohyb byl pozorován u deseti plodů, což bylo šest procent z celkového počtu skenovaných jedinců.

Grimasy už v děloze

Tým vývojové psycholožky Nadji Reisslandové z Durhamské univerzity v Anglii analyzoval vývoj mimiky v děloze sledováním pohybů plodů ve druhém a třetím trimestru pomocí 4D ultrazvukového skenování v prostorovém zobrazení a v reálném čase

A jeho poznatky? „Pokud použijete definici ‚hlasitého neartikulovaného výkřiku nebo výkřiku vyjadřujícího silný pocit nebo emoci‘, pak můžete jistě říct, že děti v děloze nepláčou,“ řekla Nadja Reisslandová o svém výzkumu časopisu Live Science.

V děloze naplněné tekutinou se plody nemohou zhluboka nadechnout, naplnit plíce a rozvibrovat vzduch hlasivkami k tomu, aby začaly křičet – takový projev musí počkat na porod, po kterém dítě pláčem oznámí příchod na svět.

Tým doktorky Reisslandové nicméně studiem mimiky plodů dospěl k názoru, že z některých výrazů dětských obličejů se dá usuzovat na rysy pláče nebo smíchu. Experti své poznatky popsali v článku publikovaném v časopise PLOS One. Píší v něm, že tato mimika může být předchůdcem pozdějších výrazů dítěte mimo dělohu.

Výrazy obličeje se vyvíjejí kolem mezi 24. až 35. týdnem těhotenství. Jejich složitost se zvyšuje s věkem.

Reissland_et al._/ Nedd Ultrazvukové snímky plodu. Vpravo je „plačící“ obličej. | zdroj: Reissland et al.

„Pohyby obličeje jsou příliš jemné na to, aby je těhotná žena cítila,“ vytvětlila Reisslandová.

„Vše ale ukazuje na to, že dítě před narozením nacvičuje přinejmenším pláč a připravuje se na to, aby ho mohlo použít poté, co se poprvé nadechne a vydá dlouho očekávaný nářek signalizující svůj příchod na svět,“ upozornila výzkumnice.

Není možné zjistit, zda vibrují hlasivky a snaží se vydávat zvuky, upozorňuje vědkyně. I kdyby se to dítěti podařilo, patrně by nemělo sílu na to, aby vydalo zvukovou vlnu, která by prošla plodovou vodou i tělem matky.

Vědci dodnes neví, zda grimasy pláče jsou nějakým způsobem spojeny s bolestí nebo třeba s nepohodlím plodu. Ve studii doktorky Reisslandové ale vykazovaly plody výrazné výrazy obličeje bez jakékoli stimulace.

Proč pláčou bez slz?

Doktorka Reisslandová upozorňuje, že výrazy obličeje hrají důležitou roli v poporodní komunikaci mezi dítětem a matkou. Nácvik obličejových pohybů v děloze může pomoci dítěti navázat kontakt s lidmi krátce poté, co se narodí.

Mimika dítěte se po porodu vyvíjí ve společenství lidí. „Děti se začnou společensky usmívat kolem osmi týdnů věku, dětský chichot se dostaví zhruba ve čtyřech měsících. Schopnost ovládat svou tvář si však děti rozvíjejí ještě před narozením,“ řekla vědkyně magazínu Live Science.

A co je podstatné připomenout – plody nevylučují slzy. Nedokážou to ani děti po porodu. Pláč se slzami obvykle začíná až kolem čtyř týdnů po narození, jakmile jsou slzné kanálky dítěte dostatečně zralé, aby slzy vytvořily.

Zdroje:
Live Science, PLOS ONE, Archives of Disease in Childhood

Nejnovější články