Do vesmíru může letět druhý český astronaut. Zbývá zaplatit miliardu

16. 6. 2023 – 19:47 | Vesmír | Nedd | Diskuze:

Do vesmíru může letět druhý český astronaut. Zbývá zaplatit miliardu
Mezinárodní vesmírná stanice letící na oběžné dráze. | zdroj: Profimedia

Na oběžnou dráhu Země by se už příští rok mohl vydat druhý Čech.

Česko dostalo nabídku od společnosti Axiom, aby na vesmírnou stanici ISS vyslalo svého astronauta. Mise, během které by se příští rok na oběžnou dráhu dostal druhý Čech, by Česko vyšla zhruba na jednu miliardu korun. Informovala o tom v pátek ČT24.

Axiom, společnost sídlící v texaském Houstonu, má smlouvu s americkou vesmírnou agenturou NASA a organizovala už dvě soukromé mise na ISS. Platící pasažéry na stanici vozí loď Crew Dragon, znovupoužitelná kabina kónického tvaru od společnosti Space X.

O nabídce Axiomu musí rozhodnout česká vláda.

Šance zkoušet české technologie

„Tady nejde jenom o to si dokázat, že Česká republika je schopná vyslat astronauta do vesmíru, i to má velký význam, ale ještě důležitější je, abychom s tím dokázali spojit ten další přínos,“ řekl pro Českou televizi ministr dopravy Martin Kupka. „Vyzkoušení českých technologií, vyzkoušení českých přístrojů, další experimenty, které pak pro rozvoj našich firem a naší ekonomiky by mohly mít ten požadovaný efekt.“

Největší šanci stát se druhým astronautem má zjevně vojenský pilot Aleš Svoboda

Prvním Čechem (Čechoslovákem), který letěl do vesmíru, byl Vladimir Remek. V roce 1978 se dostal na orbitu v lodi Sojuz 28 jako první kosmonaut z jiné země než Sovětského svazu nebo USA.

Šestatřicetiletý Aleš Svoboda, který má hodnost kapitána, od roku 2016 létá na stroji JAS-39 Gripen. Na nich a na starších L-159 má nalétáno přes 1300 hodin. Je špičkovým letcem, což dokazuje to, že v roce 2011 získal první místo v akrobatickém létání na kluzácích.

„Má řadu zkušeností ze zahraničí, několik měsíců strávil ve Spjených státech, Švédsku a také v Pobaltí, kde byl nasazen k ochraně vzdušného prostoru. Sloužil jako operační pilot a velitel Pohotovosti rychlé reakce. A má také doktorát z letecké a raketové techniky na Univerzitě obrany,“ píše na webu ČT.

Pro misi ho kvalifikuje ale především to, že se na konci loňského roku stal členem záložního týmu astronautů Evropské vesmírné agentury ESA. Tento tým je tvořený tuctem lidí, kteří splňují všechny podmínky pro let do kosmu.

ESA vybírala z téměř 22 523 uchazečů o místo astronauta. Svoboda uspěl jako jediný z 204 Čechů.

SpaceX zatím v misích společnosti Axiom dopravila na vesmírnou stanici dvě skupiny vesmírných turistů.  Nebyli to však pouzí turisté. Na palubě stanice prováděli vlastní výzkum.

Ve stopařových stopách až k Měsíci

Šanci letět do vesmíru má také český umělec s nigerijskými kořeny Yemi Akinyemi Dele, známý jako Yemi A.D., který se dostal do posádky prvního civilního letu k Měsíci. Producenta, choreografa a představitele světa street dance ho do vybral ní japonský miliardář Jusaku Maezawa, který koupil všechna místa v lodi společnosti SpaceX pro umělce a tvůrce.

Yemi A.D. by mohl letět k Měsíci v misi dearMoon. K přirozené družici Země má vesmírné turisty v této misi dopravit loď BFS (Big Falcon Spaceship). Na její konstrukci firma teprve pracuje.

První loď BFS se bude jmenovat Srdce ze zlata (Heart of Gold), což je název fiktivního vesmírného plavidla ze Stopařova průvodce po Galaxii britského spisovatele Douglase Adamse, oblíbeného autora zakladatele a majitele SpaceX Elona Muska.

Zdroje:

Nejnovější články