Muskův drak dostal konkurenci. Na vesmírné stanici poprvé přistál Starliner

21. 5. 2022 – 2:58 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Muskův drak dostal konkurenci. Na vesmírné stanici poprvé přistál Starliner
Počítačová kresba Starlineru na oběžné dráze. | zdroj: Profimedia

Na oběžné dráze Země letí loď, která se má stát konkurencí SpaceX v dopravě astronautů na stanici ISS.

(AKTUALIZOVÁNO, 20.5. - 01:20, 21.58, 21.5. - 02:58) Vesmírná loď Starliner společnosti Boeing, konkurent Crew Dragon od SpaceX Elona Muska, se poprvé připojila k vesmírné stanici ISS.

Loď odstartovala z rampy na floridském mysu Canaveral v pátek 00:54 našeho času. Start, první minuty letu i přílet Starlineru k ISS jste tady mohli sledovat v přímém přenosu americké vesmírné agentury NASA.

Da motory se odmlčely

Na oběžnou dráhu vynesla Starliner raketa Atlas V společnosti United Launch Alliance. Poté loď zažehla vlastní manévrovací trysky a autonomně letěla k ISS. U stanice přistála v sobotu 02:28 SELČ.

Je to testovací let bez posádky, druhý v pořadí. Při prvním v prosinci 2019 se lodi s ISS spojit nepodařilo. Vyskytla se u ní série závad, uvízla na nesprávné oběžné dráze, a tak nemohla vesmírné stanice dosáhnout.

Také krátce po nynějším startu se vyskytly na lodi závady. Vypadly dva z dvanácti manévrovacích motorů. Experti Boeingu však dospěli k závěru, že to přistání na ISS neohrozí.

„Náš tým řeší, proč se to stalo. Systém je však navržen tak, aby byl odolný a fungoval za ztížených podmínek,“ cituje magazín Space programového manažera Starlineru Marka Nappiho.

Problémy překonány?

Starliner přivezl na orbitální laboratoř 225 kilogramů nákladu. Po pěti až deseti dnech testů lodi a vyložení i naložení nákladu se od stanice uvolní, provede brzdící zážeh a přistane na padácích v Novém Mexiku. Na celý průběh letu se můžete podívat v následující animaci:

Společnost Boeing původně plánovala tento testovací let na začátek srpna loňského roku. Avšak musel být odpískán. V pohonném systému servisního modulu lodi se vyskytly závady u ventilů, které zůstávaly ve špatné poloze. Boeing potom téměř rok pracoval na vyřešení tohoto problému. Nakonec vyměnil celý servisní modul.

Vesmírnou loď Starliner vyvíjí Boeing v programu komerčních letů NASA na oběžnou dráhu (Commercial Crew Program, CCP).  Na vývoj, konstrukci lodi a její výrobu dostal od NASA více než 4,5 miliardy dolarů.

Stlačit a přepnout

Starliner budou moci na oběžnou dráhu dopravovat rakety Atlas V, Delta IV, Falcon 9 a Vulcan Centaur. Pojme až sedm členů posádky jako loď Crew Dragon, kterou SpaceX Elona Muska vyvinula ve stejném programu NASA.

Starliner_Boeing_98_23x Starliner v rozloženém tvaru. Na jeho palubu se vejde až sedm astronautů. | zdroj: Profimedia

Boeing nedobývá jen oblohu, ve vesmíru není greenhornem. V minulosti vyráběl třeba první stupeň rakety Saturn V, nejsilnějšího nosiče všech dob. Podílel se také na vývoji a výrobě lodí Mercury, Gemini i Apollo či americké části stanice ISS. Nyní Boeing pro NASA vyrábí centrální stupeň rakety SLS.

Konstrukce Starlineru je popsána na webu Boeingu. Podobá se Crew Dragonu. Obě lodě mají tvar komolého kuželu, Starliner je však objemnější a bachratější. Na rozdíl od Crew Dragonu při ovládání nespoléhá na dotykové obrazovky. Je vybaven tradičními tlačítky a přepínači.

Přistává stejně jako Crew Dragon na padácích. Rozdíl je však v tom, že na Zemi dosedá na pevnině a na airbazích, ne na moři.

profimedia-0658405736 Přistání Starlineru na airbazích po testovacím letu v prosinci 2019. | zdroj: Profimedia

Srovnat můžeme ještě ceny. Cena za start Starlineru je odhadována na 345 milionů dolarů. Elon Musk za start Crew Dargonu účtuje NASA 300 milionů. Letenka pro jednoho astronauta čtyřčlenné posádky stojí u Muska 55 milionů, u Starlineru patrně vyjde na téměř 90 milionů dolarů.

A kdy by měl Starliner konečně vézt na ISS posádku? Termín není přesně stanoven. Mohlo by to však být na přelomu letošního a příštího roku.

Boeing-Starliner-SpaceX-Crew Dragon Srovnání Starlineru (vlevo) s Crew Dragonem. | zdroj: SpaceX/Boeing

Zdroje:
NASA, Space, Boeing

Nejnovější články