Droidka Cassie vytvořila světový rekord ve sprintu

28. 9. 2022 – 21:08 | Technologie | Nedd | Diskuze:

Droidka Cassie vytvořila světový rekord ve sprintu
Droidka Cassie při rekordním sprintu. | zdroj: Profimedia

Dvounohý (bipedální) robot, který dostal ženské jméno Cassie, předvádí skvělé běžecké výkony.

Nejnověji se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů za výkon ve sprintu na 100 metrů. Cassie ho zaběhla za 24,73 sekundy. Její výkon na trati ukazuje následující video týmu Agility Robotics na Oregonské statní univerzitě, který Cassie vytvořil.

Tohoto droida - inteligentního robota, který se dokáže přemisťovat, ale není humanoid - vývojáři a konstruktéři z Oregonu poprvé představili v roce 2017 jako typ vývojové platformy pro výzkum robotiky. Od té doby ho vylepšuji, v roce 2021 prokázal působivý pokrok, když zaběhl pětikilometrovou trať za 53 minut.

Žádný doping, ale neuronové sítě 

Za tímto výkonem byly algoritmy strojového učení, které vybavily robota schopností běžet, i jeho jedinečná mechanika, díky které Cassie zůstává vzpřímená.

profimedia-0726597712 Cassie dobíhá do cíle. | zdroj: Profimedia

„Cassie je platformou pro průkopnický výzkum v oblasti robotického učení pro pohyb. Zaběhnout pět kilometrů bylo věcí spolehlivosti a vytrvalosti. Ponechalo ale otevřenou otázku, jak rychle vlastně dokáže Cassie běžet? To vedlo náš výzkumný tým k tomu, aby se zaměřil na rychlost,“ cituje magazín New Atlas absolventa Oregonské státní univerzity Devina Crowleye, která se na vývoji Cassie podílel.

Tým ale nesledoval jen rychlost. Aby se Cassie dostala do Guinnessovy knihy rekordů, musela poté, co doběhla do cíle, zpomalit, přitom se udržet na nohou a pomalu kráčet – tak jako lidští běžci.

Vývojáři museli použít dvě neuronové sítě, jednu pro rychlý běh a druhou pro zpomalení na plynulou chůzi.„Startování a zastavování ve stoje je obtížnější než běžecká část, podobně jako vzlet a přistání je pro piloty letadel výrazně těžší než samotný let,“ upozornil další člen oregonského týmu, profesor umělé inteligence Alan Fern.

Guinnessova kniha rekordů ve zprávě  o výkonu Cassie poukazuje na to, že existují jiné rekordy, které drží rychle se pohybující roboti. „Tento výkon je ale založen na soutěžním úkolu prováděném lidmi, proto se dá pokládat za milník v robotické lokomoci (schopnosti pohybovat se v prostoru) a dovednosti robotů v reálném světě“.

Usain Bolt byl rychlejší, ale...

Droidka Cassie předvedla skvělý výkon. Pravda, její čas trochu zaostává za světovým rekordem lidí, který s 9,58 sekundy drží jamajský sprinter Usain Bolt. Také její technika ještě nebyla zcela vypilovaná, v jedné chvíli vyšlápla z dráhy. Guiness přesto rekord uznal.

Vývojáři z Agility Robotics však věří, že sprinterské schopnosti Cassie ještě vylepší. A po ní přijdou ještě rychlejší robotičtí sprinteři. Jednou budou porážet i lidské atlety. Nevěříte?

cassie-100m_bb_OSU Portrét světové rekordmanky. | zdroj: kredit-Agility Robotics

Zdroje:
New Atlas

Nejnovější články