Globální teplota se utrhla ze řetězu. Upozorňuje na to chytrá animace

17. 4. 2022 – 18:35 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Globální teplota se utrhla ze řetězu. Upozorňuje na to chytrá animace
Naše planeta je teplá, opravdu teplá. | zdroj: Profimedia

Působivá klimatická spirála, za kterou stojí hromada dat, ukazuje zrychlující se tempo klimatických změn.

Je to patrně nejlepší animace dokumentující zrychlující se tempo růstu globálních teplot. Vymyslel ji a sestavil klimatolog Ed Hawkins, který působí na univerzitě v anglickém Readingu.

Hawkinsova cívka globálních teplot nabízí krásně jednoduchý i děsivě ostrý pohled na klimatickou změnu.

Animace je založena na datech americké vesmírné společnosti NASA. S každým měsícem každého roku je v kruhovém kalendáři zaznamenána rotující řada údajů o globální teplotě na povrchu Země. Teploty rostou se zvyšující se vzdáleností od osy rotace.

Z videa je patrné, že kolem roku 1980 se spirála začíná rozšiřovat a v posledních desítkách let dokonce vytváří tvar připomínající nálevku tornáda.

Ed Hawkins se specializuje na zobrazování klimatických dat srozumitelným a zapamatovatelným způsobem. První klimatickou spirálu, která se stala součástí zahajovacího ceremoniálu v Riu, sestavil v roce 2016.

Teď Hawkins spirálu aktualizoval. Její nová verze na webu NASA ukazuje, že teploty akcelerují a spirála se rozevírá alarmujícím tempem. Mezi lety 2016 a 2021 několikrát překročí žlutou hranici, která představuje oteplení aspoň o jeden stupeň.

V červenci 2021 zažila severní polokoule nejteplejší měsíc na světě, jaký byl kdy zaznamenán. Můžete to vidět v dolní části spirály.

Animace končí efektním převrácením spirály o 90 stupňů. Otočený vír dat jako kdyby se chystal pohltit budoucnost lidstva.

NASA Scientific Visualization Studio Climate Circle Boční pohled na klimatickou spirálu. | zdroj: NASA's Scientific Visualization Studio

Zdroje:
NASA Scientific Visualisation Studio

Nejnovější články