Jezte podle svých vnitřních hodin a budete fit, radí vědci

4. 9. 2020 – 14:46 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Jezte podle svých vnitřních hodin a budete fit, radí vědci
Přemýšlejte nejen o tom, s kým jíte. Myslete i na to, kdy jíte. | zdroj: Profimedia

Než začnete dnes večer jíst, vzpomeňte si na to, že všechny kalorie jsou si rovné, ale některé jsou si přece jen rovnější. 

Většina doporučených způsobů stravování kalkuluje s prostým počtem kalorií, vychází z toho, že výživové hodnoty jsou stejné v průběhu celého dne. Pizza spořádaná ráno je z takového pohledu totéž, co pizza spořádaná večer.

Přesto intuitivně cítíte, že velkou snídani vstřebáte snadněji než velkou večeři. A vědecké studie potvrzují, že to není pouhý pocit.

Nejnověji se vztahem jídla a cirkadiánního rytmu – našich vnitřních hodin, které regulují bdělost i spánek v 24hodinovém cyklu – zabývala výzkumná práce týmu Leonie Ruddickové‐Collinsové z Aberdeenské univerzity ve Spojeném království.

Ráno vs. večer

Cirkadiánní cyklus je odpovědný za to, že v noci býváte unavení a ráno odpočatí. Rytmus však není neporazitelný plán, může ho narušit nezdravý životní styl, přesun do jiné části světa i špatná výživa.

Rytmus je ovládán vylučováním hormonů. Nadměrné dávky nezdravého jídla mohou hladiny vylučování narušit. Naopak cvičení hodnotám hormonů prospívá.

Problém je však odhalit, co bylo dřív, zda slepice, anebo vejce – zda je cirkadiánní rytmus narušen přemírou stravování, anebo naopak narušený rytmus vede k přejídání.

Právě to zajímalo britské výzkumníky nejvíc. Vědci se při své práci zaměřili na nové přezkoumání starších studií lidí s narušeným cirkadiánním rytmem. Data naznačila, že v organismu lidí, kteří se stravovali v noci a během dohledu odborníků s tímto zvykem přestali, se zlepšila regulace hormonů regulujících chuť k jídlu. Aberdeenská studie k tomuto poznatku přidala zjištění, že pravidelný spánkový rytmus podporuje správnou sekreci hormonů.

profimedia-0343903370uuuuuuuuuuuuuu Znáte své vnitřní hodiny? | zdroj: Profimedia

Z toho vyplývá, že kalorie, které sníte ráno, váš organismus lépe využije (vstřebá) lépe než kalorie, které spořádáte večer, anebo dokonce v průběhu noci. Jinými slovy, kalorie zpracované v noci, jsou pro rozvoj nadváhy účinnější než kalorie zpracované ráno či přes den.

Koncentrovat jídlo k ranním hodinám proto může být cestou k hubnutí.

Jste tím, kdy jíte

Alex Johnstone, který se na studii podílel, připustil: "Ne všechny studie souhlasí v tom, že ranní stravování nutně vede k úbytku hmotnosti, některé pokládají za účinnější přerušovaný půst."

Při tomto způsobu stravování jíte jen během určitých částí dne. První pokrm si dáte třeba v osm ráno, poslední v šest odpoledne. A v době mezi polednem a čtvrtou odpoledne držíte den co den půst.

"Výzkum naznačuje, že ztráta hmotnosti vzniká v tomto případě vlivem redukce příjmu kalorií, protože člověk má zkrátka méně času jíst," řekl Johnstone. "Přerušovaný pust však může podpořit správný cirkadiánní rytmus tím, že vyloučí noční konzumaci."

Tak či onak, ke rčení "Jste tím, co jíte", se dá doplnit teze "Jste tím, kdy jíte".

Studie byla publikována v Journal of Neuroendocrinology.

Nejnovější články