Až naočkujeme milion nejstarších, snížíme úmrtí na covid o 70 procent

10. 1. 2021 – 20:35 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Až naočkujeme milion nejstarších, snížíme úmrtí na covid o 70 procent
zdroj: BISOP

Výzkumný tým BISOP na číslech ukazuje, proč je důležité začít veřejnost očkovat od nejstarších jedinců.

Pokud se v Česku naočkuje milion nejstarších obyvatel, počet úmrtí na covid-19 se sníží o 70 procent. Při naočkování druhého milionu nejstarších klesnou úmrtí o dalších 15 procent. Dospěli k tomu na základě analýzy dat statistického úřadu a ministerstva zdravotnictví experti Centra pro modelování biologických a společenských procesů BISOP.

Experti upozorňují, že u lidí starších padesáti let pravděpodobnost úmrtí na covid roste s věkem nakaženého, a to téměř exponenciálně. "S každými pěti lety věku se téměř zdvojnásobí riziko, že člověk nákazu nepřežije," píše centrum na svém webu s odkazem na data o úmrtí lidí s koronavirem.

image zdroj: BISOP

Výzkumný tým BISOP, který tvoří dvě desítky vědců, připomíná, že na covid dosud v zemi zemřelo víc než 13 200 lidí. V posledních dnech je obětí většinou víc než 150 denně.

"Klíčem k úspěšnému očkování je jeho organizační zvládnutí ve smyslu, aby ti nejstarší z nás byli naočkováni co nejdříve," píše centrum.

"Lze namítnout, že počet úmrtí nemusí být jedinou cílovou funkcí, podle které bychom měli optimalizovat pořadí, v němž budeme občany očkovat. Dalším kritériem mohou být ztracené roky života," pokračuje zpráva BISOPu.

"Takové kritérium ale vede ke stejnému optimálnímu algoritmu očkování. I v případě, že chceme zachránit co nejvíce let, je třeba začít očkovat ty nejstarší z nás.  Důvod je stejný jako v předešlé úvaze – zatímco smrtnost covidu roste s věkem téměř exponenciálně, očekávaný věk dožití klesá jen velmi pomalu. Z dat statistického úřadu přitom vyplývá, že naděje dožití je pro 75letého muže přibližně deset let (pro ženu dvanáct), pro osmdesátileté jsou pak tyto hodnoty přibližně 7,5 roku pro muže a 8,5 roku pro ženu. Právě o tyto roky přichází oběti viru COVID-19," upozorňují experti z týmu BISOP.

Biochemik Jan Trnka, jeden ze členů skupiny BISOP, zdůrazňuje, že očkovat by se měly i mladší ročníky, protože k normálnímu životu se můžeme vrátit až po vakcinaci 70 procent populace. Česká vláda však počítá s tím, že do nástupu podzimu budou vakcíny jen pro padesát procent populace.

Zdroje:
BISOP

Nejnovější články