Kolik času musíte věnovat pohybu, abyste nezemřeli předčasně? Vědci znají odpověď

15. 9. 2021 – 12:58 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Kolik času musíte věnovat pohybu, abyste nezemřeli předčasně? Vědci znají odpověď
Zanechte myšlenek na virtuální trénink a vyběhněte ven. | zdroj: Profimedia

Vědecké studie prokazují, že riziko předčasného úmrtí u lidí se sedavým životním stylem stoupá s klesajícím časem věnovaným fyzické aktivitě.

Fyzická aktivita je pro naše těla nezbytná. Myslíte si však, že máte dostatek pohybu k tomu, abyste vyvážili prosezené hodiny?

Co vyváží hodiny u počítače?

Skupina vědců vedená doktorem Ulfem Ekelundem z katedry sportovní medicíny na Univerzitě Oslo v obsáhlé analýza zjistila, že stačí třicet až čtyřicet minut intenzivní tělesné aktivity, jako je třeba jízda na kole, běh nebo rychlá chůze, abyste vykompenzovali osm až deset hodin u počítače.

Taková porce sezení se dá vyrovnat i prací na zahradě, procházkou, anebo jinými méně intenzivními činnostmi. Těm však musíte věnovat až několikanásobně delší dobu.

Vědci ke svému závěru dospěli v metastudii – studii, která shrnuje výsledky několika jiných studií. Vycházeli přitom z údajů mobilních zařízení, kterými sledovali denně po 24 hodin pohyb 44 370 lidí, kteří pocházeli ze čtyř různých zemí. Jejich výzkum publikoval odborný časopis British Journal of Sports Medicine.

Z analýzy jasně vyplývá, že riziko předčasného úmrtí u lidí se sedavým životním stylem stoupá s klesajícím časem věnovaným fyzické aktivitě se střední až vysokou intenzitou.

Ve shrnutí výzkumu badatelé píší: „U aktivních jedinců, kteří sedavý životní styl doplňují středně až vysoce intenzivní fyzickou aktivitou, se riziko předčasného úmrtí téměř nelišilo od skupiny, která vsedě trávila pouze minimum času.“

Nehýbali se a umírali

Obdobná studie Ekelundovy skupiny, publikovaná v časopise BMJ, zkoumala životní návyky 36 tisíc lidí ve věku 40 a více let. Experti na sportovní medicínu sledovali vybraný vzorek po dobu šesti let – poté provedli kontrolu a zjišťovali, co se změnilo.

Téměř šest procent účastníků studie zemřelo. To by samo o sobě nemuselo být tak zásadní zjištění. Skutečně významné odhalení přišlo až poté, co výzkumníci postavili vedle sebe data těch, kteří odešli na onen svět. Data ukázala dramatický růst předčasných úmrtí u těch, kteří věnovali pohybu velmi málo času. Byl patrný u lidí, kteří zasvětili denně méně než 24 minut středně náročné fyzické aktivitě.

Z dat vyplývá, že minimální hranice pro, abyste snížili riziko předčasného úmrtí, je alespoň 38 minut fyzické aktivity denně.

Nezapomeňte vstát ze židle

Spolu s tím platí cosi podobného i pro sezení, ale v opačném postavení. Kdo sedí víc jak 9,5 hodin denně, ten se vystavuje vyššímu riziku předčasného úmrtí.

Co za tím vězí, je patrné z dřívějších výzkumů (například tady), které prokázaly, že nedostatek aktivity postupně zhoršuje výkonnost našeho kardiovaskulárního systému a svalů, zvyšuje riziko nádorového onemocnění, zrychluje stárnutí mozku.

Zdroje:
British Journal of Sports Medicine, BMJ

Nejnovější články