Konec pochybností! Marsovský kráter byl naplněn jezerem napájeným řekou

11. 10. 2021 – 23:33 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Konec pochybností! Marsovský kráter byl naplněn jezerem napájeným řekou
Kolorovaný snímek ze satelitu Mars Reconnaissance Orbiter, který zachycuje deltu řeky vtékající do marsovského Jezera. | zdroj: Profimedia

Mars je dnes vyprahlou a bezútěšnou planetou. Kdysi však byl úrodný, pokrývaly ho oceány a jezera, po jeho povrchu tekly řeky. Nejnovější důkaz o tom podává rover Perseverance.

Je to jeden z nejznámějších kráterů na Marsu. Astronomové předpokládali, že byl v minulosti zaplaven vodou. Proto ho pojmenovali Jezero, což je slovo, které má stejný význam v několika slovanských jazycích – kromě češtiny také v chorvatštině a srbštině.

Teď se předpoklad expertů potvrdil: Rozbor snímků, které pořídil rover Perseverance, ukázal, že před 3,7 miliardami let bylo v kráteru rozlehlé jezero kruhového tvaru o průměru téměř padesáti kilometrů a hluboké až 600 metrů. Napájela ho voda z řeky.

JezeroAsALake Tak vypadalo marsovské Jezero před čtyřmi miliardami let. | zdroj: Kredit-NASA/JPL-Caltech

Je to fascinující a povzbudivé zjištění. Dává naději, že Perseverance může najít známky někdejšího života, pro který byla voda nezbytným předpokladem.

Existenci jezera a řeky naznačily už starší snímky ze satelitu Mars Reconnaissance Orbiter. Ukázaly vrstvy horniny, jejichž výstupky tvoří vějíř, který se vytváří při vlévání řeky do stojaté vody, tedy říční deltu (viz náhledová fotografie).

Někdejší přítomnost vody však potvrdil až nyní rover Perseverance. Robotické vozítko americké vesmírné agentury NASA přistálo v kráteru letos v únoru. Od té doby vyslalo na Zemi stovky záběrů kráteru. Rover fotil kráter zevnitř, a tak mohl zachytit strukturu výstupků.

„Kdybychom tam nevyslali rover a neprozkoumali terén, nemohli bychom potvrdit, zda tam skutečně jezero bylo,“ cituje vědecký magazín Eurekalert planetárního vědce Benjamina Weisse z Massachusettského technologického institutu.

profimedia-0637183455 Horniny se sedimenty, které se podle planetárních vědců nemohly vytvořit v současné suché atmosféře Marsu. | zdroj: Profimedia

Na fotografiích z kamer Perseverance jsou patrné různorodé vrstvy sedimentů, které by se v suché atmosféře nemohly vytvořit. Právě v nich by se mohly nalézat fosilizované stopy někdejšího mikrobiálního života.

Řídící centrum roveru Jet Propulsion Laboratory (JPL, česky Laboratoř proudového pohonu), které je filiálkou NASA a sídlí v kalifornské Pasadeně, se chystá rover do těchto míst nasměrovat, aby v nich odebral vzorky. Na Zemi by je měl dopravit robot v misi Mars Sample Return, který na Mas teprve vyletí.

Řídící centrum mezitím sestavilo ze záběrů Perseverance panoramatický záběr Jezera. Pomocí ovladače v levém horním rohu si sami můžete posouvat záběr ve vodorovném i svislém směru. Umožní vám to prohlížet si pod různými úhly jak krajinu, tak samotný rover. (Video doporučujeme rozkliknout na celou plochu monitoru.)

Zdroje:
EurekAlert

Nejnovější články