Koronavirus nesnáší dřevo, rychle na něm odumírá

6. 1. 2021 – 12:33 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Koronavirus nesnáší dřevo, rychle na něm odumírá
Dřevo koronavirům nesvědčí. | zdroj: Profimedia

K pozoruhodnému poznatku dospěli finští vědci. Zjistili, že na dřevě se koronaviru nedaří přežívat tak dobře jako na jiných površích.

Za hlavní způsob šíření koronavirů je vesměs pokládáno kašlání, kýchání, případně mluvení, kdy se aerosolové částice přenášejí vzduchem ze člověka na člověka.

Jenže částice koronaviru se mohou do těla hostitele dostat také z povrchu, na který před tím dopadly. Stačí se ho dotknout a poté si sáhnout na některou sliznici v obličeji.

Funguje proti virům i bakteriím

Přežívání koronaviru na různých površích studují už od léta na Východofinské univerzitě ve městech Joensuu a Kuopio a na Univerzitě Jyväskylä. Zkoumají, jak dlouho vydrží virus například na skle, plastu, oceli, kameni, textilu, lepence, papíru, anebo dřevě.

"Dalo by se říct, že studujeme všechny povrchy, se kterými mohou lidé v každodenním životě přicházet do styku," řekl profesor Antti Haapala z Východofinské univerzity webu Forest.fi. "Infekčnost virů měříme v různých časových obdobích, teplotách a stupních vlhkosti."

Výzkum, který trvá od loňského léta ještě není u konce. Vědci však zveřejnili předběžné výsledky, které ukazují, že nejrychleji koronavirus ztrácí infekčnost a nejrychleji se rozpadá na dřevě.

Zjištění se týká se nejen koronaviru SARS­-CoV-2, který je příčinou současné pandemie covidu, platí také pro další koronaviry, například MERS.

Už dřívější studie přitom potvrdila, že dřevěné povrchy působí antibakteriálně. Tiina Vainio­-Kaila z Finského centra technického výzkumu objevila, že extrakty ze dřeva borovice, ale i ze smrku blokují růst patogenních bakterií, zejména bakterie MRSA, která často stojí za infekcemi v nemocnicích.

Proč nelakovat dřevo

Také na papíru, vyrobeném ze dřeva stromů, vydrží podle finských vědců koronavirus kratší dobu než na plastu či skle. "Na něm ale koronaviry přežívají déle než na dřevě. Ukazuje to, že máme důvod, abychom se vyhýbali papírovým bankovkám během pandemie," upozornil profesor Haapala.

profimedia-0517335065 16 9 uu Kresba rozpadajícího se koronaviru. | zdroj: Profimedia

Konečná data o výdrži koronaviru na různých površích vydají výzkumníci ve druhé polovině roku.

Poznatek, že na dřevě přečká koronavirus kratší dobu než na jiných površích, neplatí přirozeně pro dřevo napuštěné lazurou, anebo pokryté vrstvou laku.

Tak či onak, je důležité dávat pozor na to, čeho se dotýkáme, byť to je přírodní nelakované dřevo, a mýt si ruce.

Zdroje:
Forest.fi

Nejnovější články