Kouření zmenšuje mozek a zrychluje jeho stárnutí

25. 12. 2023 – 23:08 | Člověk | Nedd | Diskuze:

Kouření zmenšuje mozek a zrychluje jeho stárnutí
Mozek jako cigaretový dým. | zdroj: Profimedia

Nová studie upozorňuje, že kouření má děsivé účinky na lidský mozek – zmenšuje ho a vyvolává jeho předčasné stárnutí. Když přestanete kouřit, zabráníte dalšímu úbytku mozkové tkáně, mozek se však do původní velikosti už nevrátí.

Kouření cigaret vám může přivodit rakovinu, onemocnění plic i srdce, infarkt a také zmenšit váš mozek. Upozorňuje na to studie zveřejněná v novém čísle časopisu Biological Psychiatry: Global Open Science, které vychází v lednu 2004. Na internetu je však studie dostupná už nyní (tady).

Závislost vepsaná v genech

„Až donedávna vědci přehlíželi účinky kouření na mozek, částečně proto, že se soustředili na jeho hrozné účinky na plíce a srdce. Když jsme se ale začali blíže zabývat mozkem, ukázalo se, že kouření je také pro něj vysoce škodlivé,“ říká na webu Lékařské fakulty Washingtonské univerzity v St. Louis hlavní autorka studie, psychiatrička Laura J. Bierutová.

Vědci už dlouho vědí, že kouření a menší objem mozku spolu nějakým způsobem souvisejí. Nikdy si však nebyli jisti tím, co je příčinou a co důsledkem. A je tady ještě třetí věc, kterou je nutné vzít v úvahu: genetika.

Aby Bierutová a její spolupracovníci rozpletli vztah mezi geny, mozkem a chováním, analyzovali data získaná z britské biobanky, veřejně přístupné biomedicínské databáze, která obsahuje genetická i zdravotní data a informace o chování půl milionu lidí, většinou evropského původu.

„Kouření je rizikový faktor. Existuje jedna věc, kterou můžete změnit, abyste zastavili stárnutí svého mozku a vystavili se zvýšenému riziku demence – přestat kouřit.“                                                                                     Yoonhoo Chang, genetik

Více než 40 000 lidí, jejichž data jsou uložena v biobance podstoupilo zobrazování mozku, které lze použít k určení jeho objemu. Vědecký tým kromě dat o velikosti mozku analyzoval i údaje o kuřácké anamnéze a genetickém riziku kouření u 32 094 z nich.

Ukázalo se, že každá dvojice těchto faktorů spolu souvisí: kouření a objem mozku, genetické riziko kouření a kouření, genetické riziko kouření a objem mozku.

Souvislost mezi kouřením a objemem mozku závisí na dávce: Čím víc cigaret člověk denně vykouří, tím víc se zmenší objem jeho mozku. Obdobný vztah platí pro dobu kouření a velikost mozku.

Pomocí statistické analýzy vědci určili sled událostí: genetická predispozice (náchylnost k závislosti) vede ke kouření, které potom snižuje objemu mozku.

Každodenní kouření přitom vyvolává zejména úbytek šedé kůry mozkové, která je výkonným počítačem při myšlení a pamatování.

Poškození, která nenapravíte

Mozek se zmenšuje přirozeně během stárnutí člověka. Kouření velkého množství cigaret jeho stárnutí „nepřirozeně: urychluje. Dokládá to vyšší výskyt demence a Alzheimerovy choroby u kuřáků.

Vědci z dat biobanky odhadují, že „14 procent celosvětových případů Alzheimerovy choroby se dá přičíst kouření cigaret“.

Poškození, které mozku způsobí kouření, se nedá vrátit. Bývalí kuřáci mají v kognitivních (poznávacích) testech trvale horší výsledky než celoživotní nekuřáci.

Výzkumníci upozorňují, že pokud s kouřením přestanete, můžete úbytek mozkové hmoty zastavit. „Škody, které již byly způsobeny, se ale nemohou vrátit. Můžete se jen vyhnout dalším škodám,“ cituje magazín Neoscope prvního autora studie, genetika Yoonhoo Changa z lékařské fakulty Washingtonské univerzity.

„Kouření je rizikový faktor. Existuje jedna věc, kterou můžete změnit, abyste zastavili stárnutí svého mozku a vystavili se zvýšenému riziku demence – přestat kouřit,“ upozorňuje Chang.

Zdroje:

Nejnovější články