Lidé vychýlili osu, kolem které rotuje Země

20. 6. 2023 – 16:50 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Lidé vychýlili osu, kolem které rotuje Země
Pokud by Země svou rotaci mnohonásobně zrychlila, viděli bychom hvězdy zanechávající na nebi světelné stopy. Protože se ale takovou rychlostí netočí, musel si fotograf, který snímek pořídil z observatoře Cerro Paranal v chilské poušti Atacama, pomoci dlouhou (šestihodinovou) expozicí. | zdroj: Profimedia

Vliv člověka na sklon osy, kolem které se planeta otáčí, vědce „překvapuje a znepokojuje“.

Lidé čerpají obrovské množství podzemní vody. Tím mění rozložení hmoty na planetě a sklon zemské osy. Vyplývá to z nového výzkumu publikovaného v časopise Geophysical Research Letters.

Když póly vandrují…

Severní a jižní pól nejsou navždy pevně dané body. Jejich polohu určuje osa, kolem níž se Země otáčí. Póly leží na jejích krajních bodech na povrchu planety. A protože osa rotace závisí na rozložení hmoty na Zemi, místa pólů se v průběhu času mění.

Vědci už dříve zjistili, že k jejich „vandrování“ přispívají změny rozložení vody v důsledku klimatických změn a tání ledovců. Nyní popsali, jak se na něm podílí čerpání podzemních vod.

Odhadli, že lidé v letech 1993 až 2010 odčerpali z podzemních hornin 2 150 miliard metrů krychlových vody, což odpovídá zhruba sedmi tisícům lipenských přehrad. Tím podle jejich výpočtů způsobili změnu sklonu osy rotace a posun rotačního pólu Země. Tento bod, kterým prochází osa rotace, se přemístil směrem na východ o 78,5 centimetru.

Vliv vody na rozložení hmotnosti na Zemi je skutečně významný. Voda pokrývá 71 procent zemského povrchu. Hmotnost vody v oceánech a mořích je odhadována na 1,369krát 1019 kilogramů, hmotnost ledovců na 2,3krát 1019 kilogramů a sladké vody na 5krát 1017 kilogramů.

Výzkumníci zapojení do projektu GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment), který mapuje gravitační pole Země a jeho místní anomálie, to vysvětlují tím, že část podzemní vody používané k zavlažování a dalším lidským činnostem skončí v oceánu. Ten ji potom přerozdělí z místa, kde byla odebrána, do jiných částí zeměkoule.

„Rotační pól Země se skutečně hodně mění,“ upozorňuje v magazínu Live Science vedoucí výzkumu Ki-Weon Seo, geofyzik z Národní univerzity v jihokorejském Soulu. „A naše studie ukazuje, že na posun rotačního pólu má měřitelný vliv přerozdělení podzemních vod,“ dodává.

Sjrw4Yy9BaVuxGsZ9PLbZT-1200-80 Graf porovnávající pozorovaný polární drift s výsledky modelové studie s podzemní vodou a bez ní. Model s přerozdělením podzemní vody (plná modrá šipka) lépe odpovídá pozorovanému polárnímu pohybu (plná červená šipka) než model bez přerozdělení (přerušovaná modrá šipka). | zdroj: Kredit-Seo et al.

V celosvětovém měřítku se zhruba 70 procent vody čerpané z podzemí používá na zavlažování. Pouze polovina z ní ale stéká zpět, aby doplnila zásoby ve vodonosných vrstvách a dalších zdrojích sladké vody. Druhá polovina se vypaří nebo odteče do řek a potom končí v oceánech.

Vyčerpaná podzemní voda, která skončila v oceánech, podle výzkumníků zvýšila jejich hladinu o 6,24 milimetru.

Člověk hýbe s planetou

Aby geofyzici určili, nakolik se na polárním driftu podílí úbytek podzemních vod, sestavili model polárního pohybu, zohledňujícího změny vodní masy v závislosti na tání ledovců.

Když z modelu vyloučili přerozdělení podzemních vod, výsledky neodpovídaly pozorovanému polárnímu driftu směrem na východ, předpovídaly větší sklon směrem na západ. Poté, co do něj přidali 2 150 gigatun vody z podzemních hornin, výsledky se shodovaly s pozorováním driftu Země směrem na východ.

Výsledný pohyb rotačního pólu, který zahrnuje mnoho faktorů, mimo jiné počasí a oceánské proudy, bývá několik metrů ročně. Poměřováno velikostí planety je titěrný. Nemůže způsobit žádnou katastrofu. Zmíněné čerpání vody k tomu přispívá pouhými čtyřmi centimetry.

I tak malý posun upozorňuje, že činnost lidí na planetě (měřitelně) ovlivňuje její pohyb. K podílu člověka na vychýlení zemské osy přitom patří nejen čerpání podzemních vod, ale i spalování fosilních paliv, které přispívá k tání ledovců a jejich vlévání do oceánů a moří.

„Jsme tím znepokojeni a překvapeni,“ píší vědci v prohlášení ke svému výzkumu.

Zdroje:

Nejnovější články