Lyžaři pozorovali tři Slunce. Byl to dechberoucí halový úkaz

15. 3. 2022 – 23:58 | Příroda | Nedd | Diskuze:

Lyžaři pozorovali tři Slunce. Byl to dechberoucí halový úkaz
Halový efekt vyvolaný zářícími krystalky. | zdroj: Profimedia

Matka příroda dokáže nachystat ohromující scény. Stačí ji k tomu sluneční paprsky a ledové krystalky.

Mimořádně silné sluneční halo viděli, ti, kdo o víkendu vyrazili do lyžařského střediska Vemdalen ve Švédsku. Lyžaři si tam mohli vychutnat ohromující výjev, kdy na obloze zářila tři Slunce.

Byl to jeden z halových jevů – optických úkazů, které se objevují na obloze kolem Slunce, ale i Měsíce v podobě kol, oblouků a skvrn. Vznikají, když se v ovzduší nahromadí ledové krystaly ve tvaru šestibokých destiček nebo hranolků, které vyvolávají odrazy a lomy paprsků.

Když jedno Slunce nestačí

Halové jevy můžeme vidět tehdy, když oblohu pokrývají oblaka typu cirrostratus, která na obloze vytváří jemné bělavé závoje a nezastiňují sluneční disk.

Mimořádně silné halo ve Vemdalenu patří do skupiny ‚malých halo efektů‘, které se vyznačují světlým kruhem kolem Slunce, případně i vedlejšími „slunci“ přiléhajícími po stranách z vnějšku k malému halu. Říká se jim parhelia a vznikají lomem světelných paprsků. Jejich vzdálenost od Slunce závisí na výšce naší hvězdy nad obzorem. Pokud je Slunce na horizontu, parhelia se nacházejí v úhlové vzdálenosti 22 stupňů od Slunce na malém halu.

K nebývale výraznému halo efektu ve Vemdalenu patrně přispěla sněhová děla, která napomohla vzniku krystalů.

... A když je jedno halo málo

Mezi další halové jevy patří například cirkumzenitální oblouk, halový sloup nebo horizontální kruh. Znázorňuje je následující grafika.

Meteopress_halo_popis Halové jevy na obloze. | zdroj: Kredit-Meteopress

A tak to vypadá, když se na obloze sejde několik halových jevů najednou. Unikátní výjev se vyskytl před dvěma lety ve švýcarských Alpách:

profimedia-0491959302 ‚Symfonie‘ halo efektů ve švýcarských Alpách. | zdroj: Profimedia

Zdroje:
Astro, Meteopress, APOD Videos

Nejnovější články