Mars se zachvěl. Zaznamenány nejsilnější otřesy na cizí planetě

11. 5. 2022 – 16:25 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Mars se zachvěl. Zaznamenány nejsilnější otřesy na cizí planetě
Vizualizace sondy InSight na Marsu. Vlevo dole je seismograf SEIS, který měří otřesy půdy. | zdroj: Profimedia

Americká vesmírná agentura NASA oznámila zatím nejmocnější zemětřesení, jaké kdy bylo zaznamenáno na cizí planetě.

Rudá planeta se otřásla. Prohnalo se jí zemětřesení, které dosáhlo magnituda 5. Zachytil je 4. května seismograf SEIS, který je součástí sondy InSight, vyslané na rudou planetu americkou vesmírnou agenturou NASA.

Bylo to dosud nejsilnější zemětřesení, jaké kdy bylo pozorováno na cizí planetě, píše NASA na svém webu.

Od konce roku 2018, kdy seismograf SEIS začal pracovat, získal data o 1313 „marsotřeseních“. Dosud nejsilnější zaznamenal 25. srpna 2021. Mělo magnitudo 4,2.

Poměřováno pozemskými zemětřeseními, patří marsovské otřesy do kategorie „středně silných“, které za sebou zanechávají pouze menší škody. S ohledem na nižší seismickou aktivitu rudé planety, se však dají pokládat za mimořádné. Jsou na horní hranici síly otřesů, které se dají na Marsu očekávat.

L9jJzfa58quKuH82Divcbm Záznam marsotřesení ze seismografu SEIS. | zdroj: kredit-NASA/JPL-Caltech/ETH Zurich

Vědecký tým NASA teď bude data ze SEISu studovat, aby se dozvěděl, co otřesy vyvolalo. Analýzou seismických vln, procházejících kůrou, pláštěm i jádrem, můžeme získat nové poznatky o vnitřní struktuře planety.

„Od prosince 2018, kdy byl spuštěn seismograf, jsme čekali na skutečně opravdu velké zemětřesení. Teď ho máme a určitě nám poskytne cenné informace,“ cituje magazín Science Alert vedoucího mise InSight Bruce Banerdta.

profimedia-0421398951 x Mars s oblastí Valles Marineris (ve středu obrázku). Obrázek se skládá ze 102 snímků pořízených sondou Viking Orbiter letící 2500 kilometrů nad povrchem planety. | zdroj: Profimedia

Zdroje:

Nejnovější články