Přelet nad největším kluzištěm sluneční soustavy z pohledu sondy Mars Express

21. 2. 2022 – 20:23 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Přelet nad největším kluzištěm sluneční soustavy z pohledu sondy Mars Express
Koroljovův kráter naplněný ledem. Jeho průměr se blíží 82 kilometrům. | zdroj: Profimedia

Z videa, které ukazuje ledem vyplněný kráter na Marsu ubíhající pod vesmírnou sondou, běhá mráz po zádech. Gigantické ‚kluziště‘ v kráteru se rozlohou blíží Moravskoslezskému kraji.

Evropská vesmírná agentura (ESA) sestavila ze snímků sondy Mars Express animaci zachycující z ptačího pohledu Koroljovův kráter na Marsu.

Snímky pořídila sonda kamerou HRSC s vysokým rozlišením. Jsou pootočeny, aby se zvýraznil terén kolem kráteru. Záběry, jak se můžete přesvědčit, jsou ohromující. Pokud se někdy na rudou planetu dostanete, nenechte si vyhlídkový let nad kráterem ujít.

To, co vidíte, se dá pokládat za obří ledové kluziště, patrně největší ve sluneční soustavě. Kráter v průměru měří 82 kilometrů a ledová vrstva v jeho nejhlubším místě dosahuje tloušťky 1,8 kilometru. Celkem je v něm neuvěřitelných 2200 krychlových kilometrů ledu. Bílá plocha, kterou vidíte, však není led, ale nasněžený oxid uhličitý. Led leží až pod ním.

Kráter, pojmenovaný po tvůrci sovětského raketového programu Sergeji Koroljovovi, se nachází v místě pojmenovaném Vastitas Borealis, kde se v minulosti rozkládal oceán. Je to v severní polární části rudé planety, jižně od rozlehlé oblasti zaplněné dunami, která obklopuje část severní polární čepičky známé jako Olympia Undae.

Mrazivá past

Prohlubeň kruhového tvaru vznikla při nárazu vesmírného tělesa. Po obvodu ji uzavírají stěny čnící do výšky dvou kilometrů nad terénem. 

Kráteru se také říká mrazivá past. Vzduch, který se dostane přes jeho okraj, se ochlazuje a klesá směrem do kráteru. U dna pak působí jako štít, brání led před ohřátím a vypařením (sublimací).

Zdroje:
ESA, YouTube

Nejnovější články