Mimozemšťané nás nekontaktovali, protože jsme nebyli inteligentní

19. 12. 2022 – 18:32 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Mimozemšťané nás nekontaktovali, protože jsme nebyli inteligentní
Kontakt civilizací. | zdroj: Profimedia

Pokud je život v Mléčné dráze častější, než si myslíme, mimozemšťané mají možnost vybrat si, koho kontaktovat, upozorňuje v nové studii izraelský vědec.

Vesmír je nepředstavitelně obrovský prostor. Jen v naší hostitelské galaxii Mléčné dráze by mohly být miliardy obyvatelných planet. Přesto jsme dosud s žádnou mimozemskou civilizací nenavázali kontakt. Žádnou jsme nevypátrali a žádná se nám ani neozvala.

Tento paradox shrnul v roce 1950 fyzik Enrico Fermi do prosté otázky: Kde všichni jsou?

Co když jsou vybíraví?

Astrofyzik ze Židovské univerzity v Jeruzalémě Amri Wandel se v nové studii, publikované ve vědecké databázi arXiv, zabývá tím, proč se nám dosud žádná mimozemská civilizace neozvala. Její závěr může leckomu znít jízlivě:

Možná jsme se nedostali na úroveň, abychom stáli mimozemšťanům za kontakt. Jinými slovy, nejsme dostatečně inteligentní - alespoň po dostatečně dlouhou dobu.

Mimozemšťané se patrně mnohem víc, než hledáním známek života zabývají hledáním technologických podpisů (technosignatur) vyspělých civilizací, jakými mohou být třeba rádiové vlny, a tak nás dosud mohli přehlížet,“ píše Wandel.

Izraelský astrofyzik předpokládá, že život může být v Mléčné dráze častější, než si myslíme. To by znamenalo, že mimozemšťané mají možnost volby, koho kontaktovat.

„Pravděpodobnost, že se nějaká civilizace nachází dostatečně blízko k Zemi, aby zaznamenala naši existenci a vyslala vesmírnou sondu, která by v blízké době dosáhla Sluneční soustavy, je skutečně velmi malá.“                     Amri Wandel, astrofyzik

„Pokud jsou biotické planety, které poskytují podmínky pro život, hojné, tak samotná obyvatelnost a život neposkytují dostatečnou motivaci pro mezihvězdný průzkum. Mimozemské civilizace v takovém případě budou vysílat signály nebo sondy jen do míst, ze kterých zachytily přesvědčivé technosignatury vyspělého života,“ upozorňuje Wandel.

Mohou o nás vědět u 15 000 hvězd

„Na Zemi se poprvé začaly vysílat rádiové signály zachytitelné ve vesmíru před méně než 100 lety, což znamená,“ připomíná Wandel, „že pouze civilizace vzdálené maximálně 50 světelných let mohly tyto signály zaznamenat a odpovědět.“

Samotné rádiové vlny ze Země mohly zatím dosáhnout nejbližších 15 000 hvězd, ale to je jen kapka v moři miliard hvězd v Mléčné dráze.

„Pravděpodobnost, že se nějaká civilizace nachází dostatečně blízko k Zemi, aby zaznamenala naši existenci a vyslala vesmírnou sondu, která by v blízké době dosáhla Sluneční soustavy, je skutečně velmi malá,“ píše Wandel.

Ve výpočtech a grafech v databázi arXiv vědec ukazuje, že v současné době by v galaxii muselo být 100 milionů nebo víc inteligentních civilizací, aby se dalo předpokládat, že k nim signály ze Země už dorazily.

Někdo nás uslyší. Ale kdy?

Naše civilizace je zkrátka vyspělá příliš krátkou dobu. Až donedávna jsme nevykazovali žádné známky inteligentního života.

Avšak není všem dnům konec, s přibývajícím časem a dalšími rádiovými přenosy nás někdo tam venku může ještě slyšet, zdůrazňuje astrofyzik.

„Pravděpodobnost, že radiosféra Země dosáhne mimozemskou civilizaci, se časem zvyšuje,“ podotýká Wandel. „A pravděpodobnost, že se nám taková civilizace ozve, také vzrůstá. Po nástupu rádiové komunikace se kontakt s mimozemšťany stává pravděpodobnější,“ dodává.

Od takového kontaktu nás podle odhadu Amriho Wandela mohou dělit stovky až tisíce let.

Zdroje:
arXiv, IFL Science

Nejnovější články