Mumii těhotné ženy ze starověkého Egypta vrátili tvář. Po dvou tisících letech

18. 11. 2022 – 23:59 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Mumii těhotné ženy ze starověkého Egypta vrátili tvář. Po dvou tisících letech
Jedna z podob ‚tajemné dámy‘. | zdroj: kredit-The Warsaw Mummy

Experti sestavili obličej ženy, která zemřela před více než dvěma tisíci lety.

Identita egyptské mumie mátla archeology po staletí. Teď už vědí, že to byla žena a znají její tvář.

Tajemná dáma z Théb

Forenzní specialisté nabízejí pohled na to, jak vypadala jedna z nejzáhadnějších egyptských mumií, která je známa pod názvem „tajemná dáma“. Odhalili tajemství, které si držela déle než dva tisíce let. V projektu The Warsaw Mummy rekonstruovali její tvář.

Tajemnou dámu objevili v královských hrobkách v Thébách v Horním Egyptě. Do Polska ji přivezli v 19. století, kdy se stala součástí tamní sbírky starožitností. V roce 1917 ji přemístili do Národního muzea ve Varšavě, kde je vedle svého sarkofágu dnes vystavena.

Ještě před několika lety experti předpokládali, že to je mumie egyptského kněze, protože byla umístěna v mužském sarkofágu, připomíná magazín IFLScience. Detailnější zkoumání rentgenem a počítačovou tomografií však vedlo k závěru, že mumie patří ženě, která zemřela mezi dvaceti a třiceti lety v prvním století před naším letopočtem - v době, kdy byla královnou Kleopatra

Odborníci podle zvláštní hmoty v podbříšku usoudili, že v době smrti byla tato Egypťanka těhotná. Stala se první objevenou těhotnou mumií ze starověkého Egypta. Jednoznačný důkaz však o tom nemáme. Mumii badatelé neotvírali. Současná věda to až na výjimky pokládá za nepřijatelné.

Plod, jak je patrné z videa, byl „naložený jako okurka“. Nachází se ve spodní části pánve a byl mumifikován společně s matkou. Na rozdíl od srdce, plic, jater a střev se žaludkem nebyl odstraněn z těla.   

Experti vyslovili názor, že žena zemřela na rakovinu nosohltanu. Opírají to o skeny, na nichž jsou patrné deformace v lebce odpovídající této diagnóze.  

Víc než kuriozita ve vitríně

Letos se forenzní odborníci postili do výzkumu, jehož cílem bylo vrátit Egypťance tvář. Na lebce identifikovali jednotlivé antropologické body (landmarky).

profimedia-0608587105 Lebka starověké Egypťanky. | zdroj: Profimedia

Pro tato pevně daná místa na obličeji existuje v odborné literatuře databáze tloušťky měkkých tkání, anebo se dá tento parametr v daném bodě pro konkrétního jedince spočítat. Tak je možné vymodelovat obličej – líce, obočí, bradu...

Na rekonstrukci tváře ze starověku pracovali dva experti. Prvním byl Skot Hew Morrison. Jeho výsledek vidíte na náhledové fotografii a v tweetu.

Další verzi tváře vypracovala Italka Chantal Milaniová.

Obě rekonstrukce se liší, ne však diametrálně. „Tyto rekonstrukce se nedají pokládat za přesný portrét. Lebka jako mnoho anatomických částí je ale jedinečná a ukazuje soubor tvarů a proporcí, které se objeví v konečném obličeji,“ řekla forenzní antropoložka Milaniová časopisu IFLScience.

Archeolog Wojciech Ejsmond z Polské akademie věd upozornil, že mnoho lidí považuje staroegyptské mumie za atrakci a kuriozitu. „Lidé mají sklon zapomínat, že to byly žijící bytosti, které měly své individuální osudy, lásky a tragédie,“ pravil.

Tím, že forenzní experti vrátili ženě tvář, přestala být podle profesora Ejsmonda anonymní kuriozitou ve vitríně.

Zdroje:
IFL Science, The Warsaw Mummy

Nejnovější články