Může člověk po slazených limonádách hloupnout?

26. 8. 2022 – 21:59 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Může člověk po slazených limonádách hloupnout?
Pijte Coca-Colu, budou z vás chytré blondýny. | zdroj: Profimedia

Výzkumníci napájeli dva měsíce laboratorní krysy slazenou limonádou. Po této době hlodavci prokazatelně zhloupli. Může to být u lidí stejné?

V nové studii, publikované v žurnálu Experimental Gerontology, dospěl vědecký tým k poznatku, že slazené limonády, jakými jsou třeba Coca-Cola či Pepsi, poškozují mozky krys. Vyvolávají u nich problémy s pamětí, kognitivní poruchy i buněčný stres.

‚Vodní‘ vs. ‚limonádové‘ krysy

Slazené limonády se nedají pokládat za zdravé. Víme, že cukry a další sladidla, které obsahují, vedou ke zdravotním problémům, mohou způsobit cukrovku, srdeční choroby, zubní kaz, jaterní komplikace a kdovíco ještě.

profimedia-0468487523 Limonádový Joe-krysák. | zdroj: Profimedia

Nový výzkum týmu vedeného Michelle Garcezovou z Federální univerzity v brazilské Santa Catarině naznačuje, že mohou mít dopad také na náš mozek.

Výzkumníci v něm napájeli krysy slazenými nápoji a měřili, zda mají vliv na mozkovou tkáň a kognitivní (poznávací) funkce. Výsledky milovníky perlivého osvěžení plného cukru a sladidel nepotěší.

Laboratorní krysy byly v experimentu rozděleny do tří věkových skupin – dvouměsíční, osmiměsíční a čtrnáctiměsíční. Některé krysy z jednotlivých skupin pily vodu, jiné limonádu.

Po dvou měsících hlodavci podstoupili test v bludišti. Pro konzumenty limonád dopadl zle – ve srovnání s „vodními“ krysami hůře hledaly cestu ven z bludiště.

A co lidé?

„Limonádové“ krysy vykazovaly horší paměť, pomalejší reakce a podprůměrné kognitivní schopnosti. Nejvíc byli limonádami ovlivněny dvouměsíční a osmiměsíční hlodavci, vliv byl ale znatelný i u těch nejstarších.

Krysy, které pily pouze vodu, si v bludišti vedly výrazně líp.

Negativní vliv slazených limonád na mozky krys potvrdila druhá část studie, během které byly pokusné krysy utraceny a vědci pitvali jejich nervové tkáně. Pitva prokázala, že všechny věkové skupiny „limonádových“ krys utrpěly různý stupeň poškození čelní kůry mozkové.

Tato kůra řídí životně důležité duševní funkce, jako jsou pozornost, paměť a úsudek, a také hippokampus, který je významný pro správný choď paměti a funkci učení.

U lidí je poškození čelní kůry mozkové spojováno se změnami osobnosti a nadměrnou impulzivitou, zatímco poškození hippokampu hraje významnou roli u nemocí, jako jsou úzkost, deprese, bipolární porucha, schizofrenie a další.

„Výsledky ukazují, že dlouhodobá konzumace slazených limonád vede ke zhoršení paměti a oxidačnímu stresu. Zejména mladé organismy jsou náchylnější ke změnám chování, které limonády způsobují,“ píší vědci ve shrnutí studie

Krysy pochopitelně nejsou lidé, byť k nim mají blízko. Výsledky výzkumu se proto automaticky nedají vztáhnout na lidí, ale… Jednou se můžeme dočkat varovných nápisů na etiketách limonád. A kdoví, mohlo by tam být také varování před ohrožením mozku.

Zdroje:
Experimental Gerontology

Nejnovější články