Největší požáry v dějinách lidstva rozpoutaly úlomky komety

27. 7. 2022 – 20:00 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Největší požáry v dějinách lidstva rozpoutaly úlomky komety
Lesní požár připomínající erupci sopky. | zdroj: Profimedia

Ohnivé bouře, které zpustošily desetinu zemské pevniny, vyvolaly malou dobu ledovou.

Oheň plenící České Švýcarsko je nejrozsáhlejším lesním požárem, který kdy Česko zasáhl. Ukazuje děsivou sílu živlu. Zatím zachvátil na tisíc hektarů. 

Nahlíženo z Česka, mohou být jeho dopady v oblasti jedinečných skalních věží, roklí a bran ohromné a skličující. Ve srovnání s jinými požáry v lidských dějinách však bude jen titěrnou epizodou.

V novodobé historii zasáhlo Zemi několik ‚megapožárů‘. Za největší je pokládán požár Sibiře v roce 1915 způsobený dlouhým obdobím sucha. Řádil od Uralu až po centrální Sibiř a za oběť mu padl les na ploše téměř milion kilometrů čtverečních.

Ani tento gigantický požár však nesnese srovnání s globální pravěkou katastrofou. Byla jí apokalyptická ohnivá bouře, která se přes Zemi prohnala před 12 800 lety. Živel postupně pokryl skoro 10 procent zemské pevniny a vyvolal malou dobu ledovou.

Zápalné bomby z vesmíru

Na vrchol globálního spalování biomasy v této době ukazují mimo jiné analýzy dřevěného uhlí a sazí ze 152 sedimentů. Ve studii zveřejněné v Journal of Geology (tady a zde) vědci rozvíjejí hypotézu, že za ohnivou bouří stály hořící úlomky komety, která před svým rozpadem měla v průměru kolem 100 kilometrů.

„Řada různých chemických signatur jako oxid uhličitý, dusičnan, čpavek a další naznačuje, že téměř deset procent zemské pevniny, což je víc než deset milionů čtverečních kilometrů, bylo pohlceno požáry. Hypotézou, kterou zastáváme a ke které jsme snesli další indicie, je, že tuto událost vyvolal dopad úlomků komety, která se rozpadla ve vesmíru, ještě před vstupem do atmosféry,“ řekl magazínu Science Alert fyzik Adrian Melott z Kansaské univerzity, který je spoluautorem studie popisující katastrofickou událost.

V té době končila poslední (velká) doba ledová, pevninské ledovce ustupovaly a teploty rostly. Mračna z požárů však tento vývoj zvrátila, zakryla oblohu a spustila (malou) dobu ledovou, která ochladila planetu na dalších tisíc let.

Teplota se tehdy snížila o dva až čtyři stupně Celsia, nad severním Atlantikem dokonce o víc než pět stupňů. Ustupující ledovce se začaly znovu zvětšovat, rostliny hynuly, ubylo zdrojů potravy a lidská populace se patrně zmenšila.

„Naše výpočty naznačují, že dopad poškodil ozonovou vrstvu, což mohlo způsobit nárůst rakoviny kůže a vyvolat další neblahé dopady na lidské zdraví,“ upozornil profesor Melott.

Stopy dusivé pohromy

Nahlédnout zpět do dusivých požárů a klimatických změn, které vyvolaly, umožnilo vědcům velké množství geochemických a izotopových markerů (identifikačních znaků) z více než 170 míst po celém světě. Sbíral je tým 24 expertů.

Vědci ze sedimentů zjistili zvýšené koncentrace látek, které jsou obvyklé v místech, kde hoří hodně biomasy, například amonia a dusičnanů. Jedna z popisovaných analýz se týkala složení pylů, které naznačovalo, že borové lesy byly náhle vypáleny a nahrazeny topoly a obdobnými stromy, jimž se daří zapouštět kořeny v neúrodné sežehnuté půdě.

Jiná analýza ukázala na vysoké koncentrace platiny, často se vyskytující v asteroidech a kometách, i stopy materiálů tavících se při extrémně vysokých teplotách

Hypotéza podepřená indiciemi

Dosud bylo ochlazení v období nazývaném mladší dryas připisováno měnícím se oceánským proudům. A mnozí vědci tento výklad zastávají dodnes. Připouští to i profesor Melott.

„Ne každý souhlasí s tím, že data ukazují na zásah komety, ale naše komplexní vědecká práce nabízí pro takovou hypotézu mnoho indicií,“ cituje Science Alert Adriana Melotta, spoluautora studie o spojitosti ohnivých bouří a komety ve starověku.

Zdroje:
Science Alert, Journal of Geology

Nejnovější články