S Rusy na Mars? Zapomeňte. Evropa odkládá k ledu projekt ExoMars

2. 3. 2022 – 19:08 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

S Rusy na Mars? Zapomeňte. Evropa odkládá k ledu projekt ExoMars
Ilustrace roveru Rosalind Franklin, který měl v rusko-evropském projektu ExoMars hledat důkazy o životě na Marsu. | zdroj: Profimedia

Evropská vesmírná agentura ESA začíná couvat z prestižního, nákladného a dlouho připravovaného projektu s ruským Roskosmosem. Jeho cílem bylo pátrat po stopách života na Marsu.

Během mise ExoMars měl být na Mars dopraven průzkumný robotický vůz (rover) Rosalind Franklin s vrtákem a automatickým ramenem – první neamerický (evropský) planetární rover.

V lednu ESA oznámila, že start mise je naplánován na září. Měl se uskutečnit během dvanáctidenního okna od 20. září 2022 z kosmodromu v kazašském Bajkonuru. Přistání na Marsu bylo naplánováno na 10. června 2023.

profimedia-0467473564 Rover ExoMars během montáže v hale Airbusu u anglického města Stevenage. | zdroj: Profimedia

Poté, co Rusové minulý týden ve čtvrtek zahájili invazi na Ukrajinu, západní spojenci včetně Evropské unie reagovali balíkem sankcí vůči Rusku. ESA tento týden vydala prohlášení, ve kterém označuje spuštění mise v letošním roce za „velmi nepravděpodobné“. Z textu prohlášení (zde) je patrné, že bude odložen k ledu patrně navždy.

Evropa nechce s Rusy tančit kazačok 

„Generální ředitel ESA (Josef Aschbacher) prozkoumá všechny možnosti a připraví formální rozhodnutí o dalším postupu členských států ESA… Naprostou prioritu dáváme přijímání správných rozhodnutí… při plném respektování našich evropských hodnot, které vždy zásadně utvářely náš přístup k mezinárodní spolupráci,“ píše se v něm.

Rover Rosalind Franklin, vybavený vrtákem schopným vyhloubit vrt do hloubky dvou metrů i automatickou paží pro odběr vzorků půdy, měl na rudé planetě pátrat po známkách života. Rusko do projektu poskytlo nosnou raketu Proton-M, sestupový modul Kazačok, přistávací platformu a stacionární sondu, která měla měřit atmosféru.

Společná mise byla původně plánována na rok 2020. Několikrát však byla odložena – nejprve z důvodu technických problémů a potom kvůli pandemii koronaviru.

ESA v prohlášení sdělila, že vzala na vědomí víkendové rozhodnutí Roskosmosu pozastavit starty a stáhnout své pracovníky z evropského kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně.

V sázce je také další existence mezinárodní stanice ISS, kde západní astronauti a ruští kosmonauti pracují bok po boku. Vedení Roskosmosu v reakci na sankce připustilo, že se Rusko z projektu stáhne. Americká NASA zvažuje možnost rozpojení stanice a samostatné existence mezinárodního modulu odděleného od modulu ruského.

profimedia-0467473564 Montáž ruské rakety Proton-M v Moskvě. | zdroj: Profimedia

Zdroje:
ESA

Nejnovější články