Novoroční ohňostroje jsou jedovatou sprchou

30. 12. 2023 – 22:31 | Člověk | ave | Diskuze:

Novoroční ohňostroje jsou jedovatou sprchou
Poslední z novoročních ohňostrojů v Praze pořádaný v roce 2019. Poté od nich radní upustili. Zejména pro jejich neblahé dopady na životní prostředí a zdraví. | zdroj: Profimedia

Pokud se nacházíte pod ohňostrojem, raději zatajte dech.

Bez ohňostrojů a ohlušujících petard si málokdo dovede oslavy příchodu nového roku představit. Osvětlená barevná obloha a zábavná pyrotechnika přitom vytvářejí toxickou sprchu pro člověka i životní prostředí. Vědci vyčíslili, kolik jedů se z ohňostrojů dostane do ovzduší.

Průmysl by si to nemohl dovolit

Praha nebo Brno nepořádají ohňostroje už několik let. Některá další města, třeba Olomouc nebo Ústí nad Orlicí, je kvůli pietě za oběti střelby na filozofické fakultě v Praze letos zrušila.

Rušit by se však ohňostroje měly také s ohledem na naše zdraví. Ohrožení emisemi z ohňostrojů je podle vědců enormní. Lidé je ale podceňují, ignorují, případně o nich vůbec neví.

Hydrochemik Martin Pivokonský, ředitel Ústavu pro hydrodynamiku, a Petr Klusoň z Ústavu chemických procesů na webu Akademie věd upozornili, že během ohňostrojů se do prostředí snáší desítky tun toxických látek.

„Ohňostrojový smog představuje velmi podivnou směs sloučenin s velkým zdravotním rizikem, která by se jinak v ovzduší vůbec nemohla vyskytovat. Kdyby takové množství nebezpečných látek vypouštěl průmyslový podnik, čelil by soudnímu řízení a uzavření,“ upozorňuje chemik Klusoň.

Dýcháte toxický koktejl

Podivný mix jedů a karcinogenních látek však lidé nadšeně sledují a přímo vdechují, byť se přitom někdy dusí. O jeho nebezpečích patrně nemají ani ponětí.

Zmínění vědci ze spotřeby pyrotechniky spočítali, že s barevnou plejádou na obloze se každý rok do ovzduší uvolní přibližně 12,5 tuny hořčíku, 0,8 tuny titanu a 1,2 tuny rubidia. Barya, které se užívá pro dosažení zelené barvy, se uvolní asi 10, 5 tuny, dále tuna stroncia, způsobujícího červenou barvu, a pro efekt modré barvy asi půl tuny mědi. V raketách je také červený fosfor, síra, práškový zinek a další látky.

Při odpalování jsou lidé vystaveni vysokým hodnotám karcinogenního antimonu nebo sloučeninám thallia, které patří mezi komplexní jedy. Všeobecně známá je i vysoká toxicita sloučenin arsenu, rovněž v hojné míře zastoupených v ohňostrojích.

Zvýšené hodnoty přetrvávají podle vědců v závislosti na klimatických podmínkách i řadu následujících dnů.

„Ovšem i po vymizení z ovzduší sloučeniny uvolněné při explozi rakety postupují dále do životního prostředí, dostávají se do vody a půdy a mohou vstupovat do potravních řetězců,“ varoval hydrochemik Pivokonský.

Bez ohňostrojů by se mnohé zmíněných prvků v měřitelném množství v životním prostředí vůbec nevyskytovaly, upozornili vědci.

Zdroje:

Nejnovější články