Opravdu vás ranní káva nakopne? Výzkum naznačuje, že to může být placebo

14. 7. 2023 – 8:59 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Opravdu vás ranní káva nakopne? Výzkum naznačuje, že to může být placebo
Šálek kávy s kávovými zrny a lístky. | zdroj: Profimedia

Dali jste si dnes ráno šálek kávy? A jste přesvědčeni, že kofein byl tím, co vás „postavilo na nohy“? Nová studie naznačuje, že jeho sílu přeceňujeme.

Výzkumníci ověřovali, zda a nakolik může káva, nejrozšířenější stimulant na světě, dodat po ránu lidskému organismu energii a jak je její účinek spojen s kofeinem. Výsledek může být pro pijáky kávy překvapivý.

Vyšlo najevo, že kofein vyvolává pouze část účinků, které způsobuje popíjení kávy – aktivuje oblasti mozku, které dodávají pocit bdělosti, ale ne ty, které pomáhají soustředit se na určité úkoly, a tak podávat vyšší výkon. Právě s tímto vědomím však většina lidí kofeinový nápoj pije.

Pouhý kofein nestačí

Vědci z portugalské univerzity Minho vybrali k experimentu jedince, kteří denně vypijí alespoň jeden šálek kávy. Potom je požádali, aby nejméně tři hodiny před začátkem experimentu nepřijímali potravu a nepili nápoje obsahující kofein.

Účastníci studie podstoupili dvě krátká vyšetření magnetickou rezonancí – jedno před a druhé třicet minut po užití kofeinu nebo po vypití standardizovaného šálku kávy.

Vědci předpokládali, že skeny mozku prokáží po kávě i čistém kofeinu vyšší spojení mezi jeho sítěmi, které ovlivňují krátkodobou paměť i vnímání vlastního myšlení a cítění. Oba způsoby konzumace kofeinu zafungovaly očekávaným způsobem.

Pití kávy navíc zvýšilo propojení v částech mozku, které se podílejí na pracovní paměti, kognitivní kontrole a chování zaměřenému na cíl. Nic z toho však nenastalo, když účastníci užívali samotný kofein. Z toho vyplývá, že když se chcete cítit nejen bděle, ale i vybuzeni k práci, pouhý kofein nestačí. Potřebujete mít zážitek spojený s šálkem kávy, tvrdí autoři studie.

„Účastníci studie se po vypití kávy cítili připraveněji k akci a byli vnímavější vůči vnějším podnětům,“ shrnula své poznatky Maria Picó-Pérezová ze španělské univerzity Jaume I, jedna z autorek studie publikované v časopise Frontiers in Behavioral Neuroscience.

Důležitá pověst životabudiče

„Lidé všeobecně očekávají, že káva zvyšuje úroveň bdělosti a psychomotorické funkce,“ říká na blogu Frontiers in Behavioral Neuroscience hlavní autor studie, profesor Nuno Sousa z univerzity Minho.

A právě tato pověst může hrát roli v podpoře pracovní paměti.

Autoři studie předpokládají, že dopad kávy na bdělost může být do značné míry pociťován také při pití kávy bez kofeinu. To neznamená, že kofein je čiré placebo, zdá se však, že bez své pověsti by kofeinový nápoj byl jen dílem tak silný, za jaký jej mnozí lidé mají.

Picó-Pérezová k tomu dodává: „Existují specifické účinky spojené s pitím kávy, které jsou způsobeny vůní a chutí nápoje nebo psychická očekávání spojená s jeho konzumací.“

Existuje také hypotéza, že výhody, které pijáci kávy pociťují, by mohly být způsobeny zmírněním abstinenčních příznaků. To ale zmíněná studie neověřovala.

V budoucnu se výzkumníci chystají zkoumat i další proměnné, například rozdílné zpracování kávy metabolismem. Vědecké zkoumání účinků kávy zjevně není u konce.

Zdroje:

Nejnovější články