Vědci zjistili, co dělá káva s vaším mozkem

25. 4. 2021 – 21:17 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Vědci zjistili, co dělá káva s vaším mozkem
Umělecké ztvárnění reakcí mezi mozkovými buňkami - neurony. Umožňují je nervová vlákna - axony | zdroj: Profimedia

Výzkumníci pozorovali změny v mozcích lidí, kteří pijí kávu.

Účinky kávy (potažmo kofeinu) na duševní i fyzický výkon jsou známé. Jak by ne, vždyť lidé pijí kávu už déle než tisíc let.

Káva mimo jiné zvyšuje krevní tlak, zrychluje puls a přispívá k lepší koordinaci pohybů. Má povzbuzující dopad na mozkovou činnost, navozuje rychlejší a jasnější myšlení, zvyšuje pozornost i bdělost a oddaluje spánek.

Kofein dělá s neurony divy

Nová studie neurologů vedením profesora Nuna Sousy z lékařské fakulty Universidade do Minho v portugalské Braze doplňuje znalosti o působení kávy na lidský organismus poznatky o reakcích, které tento nápoj vyvolává v mozku.

Vědci zkoumali reakce mozku pomocí funkční magnetické rezonance (fMRI). Tato zobrazovací metoda slouží k mapování mozkové odezvy na vnější podněty.

Výzkumníci ji sledovali u 31 pravidelných konzumentů kávy (těch, kteří vypijí několik šálků kávy denně) a 24 lidí, kteří kávu nepijí, anebo ji pijí jen příležitostně.

„Naše studie je první, která se podrobně zabývala účinky kávy na mozkovou síť,“ řekl k výzkumu, zveřejněném v odborném žurnálu Nature, profesor Sousa. „Použitím technologie fMRI jsme mohli sledovat v reálném čase vliv kávy na funkční rozhraní a strukturu mozku. Poznatky, které jsme získali, poskytují nový pohled na její účinky, které doplňují dřívější výzkumy a pozorování.“

Výzkumníci ze Sousova týmu zjistili, že káva ovlivňuje propojení ve dvou oblastech mozku, které jsou nazývány pravý precuneus a pravý insulární lalůček. Důsledkem je vyšší bdělost a rychlejší reakce na vnější podněty.

Lepší propojení po konzumaci kávy vědci objevili také v jiných oblastech mozku, například mezi mozečkem a thalamem, což zlepšilo koordinaci pohybů. Kromě toho neurologové pozorovali vyšší míru aktivity hned v několika dalších regionech mozku. Důsledkem byla vyšší pozornost, soustředění i paměť.

Také kávu s mírou

Rozdíly v konektivitě a dynamice různých částí mozku po šálku kávy přitom vědci zaznamenali mezi pravidelnými konzumenty kávy i těmi, kteří kávu pijí jen příležitostně, anebo vůbec. To ukazuje, že káva působí účinně na obě skupiny.

Změny v mozku při častějším pití kávy však nemusí být jen přínosem. Výzkumníci například pozorovali, že s vyšším množstvím vypité kávy se také zvyšuje tendence k úzkostlivým stavům a stresům.

Také u kávy proto platí – všeho s mírou.

Zdroje:
Nature, Global News Wire

Nejnovější články