Tajemství dobré kávy se skrývá ve včelách a ptácích

6. 4. 2022 – 23:58 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Tajemství dobré kávy se skrývá ve včelách a ptácích
Šálek kávy s praženými zrny a lístky kávovníku. | zdroj: Profimedia

Patrně tím budete překvapeni, ale předpokladem dobré kávy je kvalitní práce našich okřídlených pomocníků. 

V pozoruhodné studii publikované v časopise PNAS vědci doložili, že větší a hojnější kávová zrna, ze kterých pochází nejchutnější káva, se vyskytují tam, kde je dostatek včel a ptáků. Bez těchto neplacených okřídlených pomocníků jsou výnosy kávovníků o čtvrtinu nižší a kávová zrna postrádají kvalitu.

Káva je hned po ropě druhou nejobchodovanější komoditou na světě. Obchod s kávou živí téměř 100 milionů lidí, z toho 25 milionů obyvatel planety pěstuje kávovníky.

„Až dosud výzkumníci obvykle počítali přínosy ptáků a včel odděleně a pak je jednoduše sečetli. Příroda je ovšem vzájemně se ovlivňující systém plný důležitých synergií a kompromisů. V našem experimentu jsme ukázali jejich ekologický a ekonomický význam,“ cituje portál EurekAlert! hlavní autorku studie, tropickou ekoložku Alejandru Martínezovou-Salinasovou z Centra pro tropický zemědělský výzkum CATIE, které sídlí v kostarickém městě Cartago.

Kostarika je proslulá vybranými druhy kávovníků, ze kterých se praží káva vyznačující se jemnou chutí, kořeněným aroma a ideální kyselostí.

Pomáhají, ale čelí hrozbám od lidí

Výzkumníci experimentovali s kávovníky na třech desítkách farem, a to i mimo Kostariku – v zemích Severní a Střední Ameriky. Na některých plantážích natahovali sítě proti ptákům, na jiných používali ochranu proti včelám. Určité plantáže nechali otevřené pro oba druhy. V průběhu času přitom autoři studie pozorovali, který přístup je pro kávovníky a kávová zrna nejprospěšnější.

Výsledná data ukazují, že nejzdravější kávovníky a nejkvalitnější kávová zrna rostou tam, kde keře hojně navštěvují jak ptáci, kteří hubí škůdce, tak včely, které opylují květy. Ukázalo se, že přínos činnosti včel a ptáků je výrazně větší, když pracují společně.

profimedia-0143567969 Včely pracující v květech kávovníku. | zdroj: Profimedia

„Jedním z důvodů, proč jsme tuto studii dělali, byla snaha pomoci se záchranou živočišných druhů, na kterých jsme závislí a které někdy považujeme za samozřejmost,“ řekla žurnálu EurekAlert! Natalia Aristizábalová, doktorandka z Vermontské univerzity ve městě Burlingtonu, která se na studii podílela. „Ptáci, včely a miliony dalších druhů podporují náš způsob života, ale současně čelí hrozbám, které pocházejí od lidí – ničení stanovišť a změna klimatu,“ upozornila.

Překvapivým zjištěním studie je také to, že mnoho ptáků s pozitivním vlivem na kávovníky byly druhy migrující ze Severní Ameriky. To, jaká státy udělají rozhodnutí v ochraně ptactev v USA a Kanadě tedy nakonec ovlivní výnosy kávy ve Střední a Jižní Americe. A byť studie zkoumala kávovníky v Americe, dá se předpokládat, že podobný bude tento vztah mezi Evropou a Afrikou.

Zdroje:
PNAS, EurekAlert!

Nejnovější články