Myslíte si, že káva zvýší váš sportovní výkon? Věda na to zná odpověď

11. 8. 2021 – 21:26 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Myslíte si, že káva zvýší váš sportovní výkon? Věda na to zná odpověď
zdroj: Profimedia

Kofein ovlivňuje nejen psychickou, ale také fyzickou výkonnost.

Káva je stimulant. Zlepšuje naše soustředění a bdělost. Leckdo ji pije ráno nebo během pracovního dne, aby zlepšil svůj duševní výkon.

Je ale pozoruhodné, že kofein, který káva obsahuje, může mít stimulační účinky zvyšující váš fyzický výkon. Server Science Alert shrnul sérii studií a názory odborníku na toto téma.

Kofein ulehčí námahu

Doktor Neil Clarke, expert na sportovní vědy z Univerzity v Coventry, říká, že „kofein je jednou z látek, které pomáhají sportovcům podávat lepší výkony a trénovat déle a tvrději.“

Vědecké výzkumy ukázaly, že kofein zvyšuje výkony běžců (Sports Medicine), cyklistů (MDPI), fotbalistů (NCBI), basketbalistů (MDPI), tenistů (Journal of Caffeine Research), ale třeba i golfistů (LWW).

Zmíněné studie zkoumaly vliv kofeinu získaného v v tabletách, ne v nápoji – kávě. Důvod je nasnadě, změřit vliv kávy bývá složitější. Káva obsahuje víc složek a také množství kofeinu se liší šálek od šálku.

Je ale zřejmé, že také kávové nápoje můžou příznivě ovlivnit výdrž sportovců. Týká se to zejména déle trvajících aktivit, jako jsou cyklistika (PLOS) nebo běh (Human Kinetics).

Shrnuto, z vědeckých výzkumů vychází, že přiměřené množství kofeinu (v tabletách i kávě) zvyšuje sportovní výkonnost. Ale jak vlastně?

Kofein zvyšuje stimulaci centrálního nervového systému. Díky tomu se pijákovi kávy zdá, že cvičení vyžaduje menší námahu a způsobuje menší bolest.

Při intenzivních aktivitách (posilování či sprint) může kofein zvýšit sílu nervových signálů nutných pro svalové kontrakce. Výkon svalstva tak může být vyšší. 

Co je důležitější než káva

V minulosti vnímali vědci kávu negativnější optikou než dnes. Káva za to ale příliš nemohla. U jejích konzumentů se častěji vyskytovala nádorová onemocnění, časem ale vyšlo najevo, že za to spíše může zvyk, který pití kávy častěji doprovázel – kouření cigaret.

Dnes se ukazuje, že rozumná konzumace kávy (dva až tři šálky) může příznivě chránit mozkové funkce i zlepšovat fyzické výkony. Jsou ale lidé, kterým káva může přinést víc škody než užitku.

Pokud vám vyšší konzumace kávy způsobuje duševní nepohodu, máte vyšší tlak či úzkosti, může kofein stav vašeho organismu zhoršit. Totéž platí pro lidi s horší kvalitou spánku. Ani těm nelze kávu doporučit.

Zmíněné studie posuzovaly vliv kofeinu pro skupinu atletů jako celku. Ne všem sportovcům ale musí káva pomáhat. Ti byli ve studiích patrně v menšině.

Vědci upozorňují, že káva může zlepšit výkonnost, nejde o zázračnou substanci. Vyvážená strava, kvalitní spánek a dostatek tekutin jsou pořád významnější faktory pro výkon mysli i těla než dávka kofeinu.

„Jednotlivci reagují na příjem kávy různě. Pokud je ale kávu dobře snáší, může pomoci jak duševnímu, tak fyzickému výkonu,“ cituje Science Alert doktora Neila Schwartze, odborníka na sportovní vědu z Univerzity Jižní Alabama.

Nejnovější články