Ötziho bolesti břicha vrhají nové světlo na osídlování Evropy

9. 1. 2016 – 15:38 | Člověk | red | Diskuze:

Ötziho bolesti břicha vrhají nové světlo na osídlování Evropy
Pračlověka Ötziho asi trápily bolesti břicha | zdroj: Profimedia

Je až k neuvěření, co všechno dokázali vědci "vytáhnout" ze slavného Ötziho - 5300 let staré mumie z z Ötztalských Alp. A po čtvrt století od jejího nalezení se dozvídáme další a další věci. Třeba že pračlověka nejspíš trápily silné bolesti břicha. A také to, že osídlování Evropy bylo zřejmě složitější, než jsme si dosud mysleli. 

V jeho těle vědci objevili agresivní formu žaludeční bakterie. Helicobacter pylori, kterou vědci našli v Ötziho žaludku, se usazuje v žaludeční sliznici i dvanácterníku a způsobuje zánět vyvolávající trávicí potíže. Působení bakterie může vést ke vzniku žaludečních vředů i rakoviny žaludku. V současnosti ji v sobě nosí asi polovina obyvatel planety. Zdravotní problémy se ale rozvinou asi jen u deseti procent nakažených.

Kmen bakterie objevený v Ötziho trávicí soustavě se podle vědců až překvapivě podobá kmeni, který se vyskytuje v současnosti u lidí ve Střední Asii a na severu Indie. Dějiny osidlování Evropy tak mohou být mnohem složitější, něž se dosud předpokládalo. Ötzi ale nemusí být nutně typickým zástupcem obyvatelstva pravěké Evropy, připouštějí ve studii vědci.

Úspěchem je podle odborníků už to, že se podařilo tak starou bakterii rekonstruovat. Po Ötziho smrti totiž bakterie rovněž zahynuly a jejich genom se rozpadl na malé části. Odhalit jejich přítomnost se podařilo analýzou DNA veškerého obsahu žaludku. Helicobacter pylori byl objeven až v roce 1983, člověka ale doprovází přinejmenším 100 tisíc let.

Mumii muže z období pozdní doby kamenné nalezli 19. září 1991 v Alpách dva turisté a ve vědeckých kruzích byl objev považován za prvořadou senzaci. Kvůli nálezu se dokonce přeměřovaly hranice mezi Rakouskem a Itálií. Hraniční komise nakonec přiřkla místo nálezu Římu, podle dohody z roku 2006 je ale hranice proměnlivá a na základě stavu tání ledovce může být místo, kde Ötzi tisíce let ležel, v Itálii i v Rakousku. V současnosti se mumie nachází ve sbírkách muzea v jihotyrolském Brixenu.

Už dříve vědci odhalili, že Ötzi podlehl zranění šípem do ramene a krátce před smrtí pozřel kozí maso. Ví se rovněž, že měl zubní kazy a trpěl stresem, boreliózou a nesnášenlivostí laktózy. Na kůži měl tetování.

V roce 2013 rozsáhlá studie odhalila, že v Rakousku žijí Ötziho příbuzní. Díky analýze DNA se podařilo v Tyrolsku odhalit 19 osob patřících do stejné genetické podskupiny. Další mohou žít podle autorů studie na přilehlém území Itálie a Švýcarska.

Zdroje:

Nejnovější články